Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Way to Cancun: Mexico zet fietsen in op klimaattop

WECF coalitiepartner I-CE, Interface for Cycling Expertise, ondersteunt fietsevenement op 6 december

30.11.2010 |
De klimaatgezant van Mexico,  Luis Alfonso de Alba zal op 6 december in Cancun het fietsen op de klimaatagenda plaatsen. Mexico is ťťn van de ontwikkelingslanden die sinds kort fietsbeleid ontwikkelt. Tijdens een speciaal programma  worden fietsen overhandigd aan delegaties. De fietsen worden na de conferentie ingezet in Mexicaanse steden. De bijeenkomst maakt duidelijk dat Mexico met tal van andere ontwikkelingslanden het fietsen serieus neemt, ook uit oogpunt van het klimaat. 

Directeur Roelof Wittink van I-CE Interface for Cycling Expertise die ook zal spreken tijdens het fietsevenement in Cancun, ziet dat de fiets een belangrijke rol gaat spelen als breekijzer om de eenzijdige oriŽntatie van transportbeleid op de auto te doorbreken.  De fiets is een symbool voor duurzaam transport en meer dan dat: In Nederland voorkomt zij minstens 10% meer CO2 emissies in het transport. Alle denkbare maatregelen zijn nodig om de groei van emissies in transport tegen te gaan. De transportsector kent de grootste groei van broeikasemissies. Het aantal autoís in de wereld zal naar verwachting vier keer zo groot worden als nu.

Naast technische maatregelen is een krachtige integrale aanpak van openbaar vervoer met lopen en fietsen nodig om de noodzaak van autogebruik te beteugelen. Hierin oriŽnteert het buitenland zich in belangrijke mate op Nederland. Wereldwijd staat het Nederlandse verkeersysteem als beste voorbeeld voor duurzaam stedelijk transport bekend. Men wil er van leren, sneller op een goed niveau van wegvoorzieningen komen, en de vele voordelen van fietsen en duurzaam transport benutten. De klimaatgelden die vorig jaar in Kopenhagen door Europa zijn toegezegd, kunnen ook voor duurzaam transport worden benut als ontwikkelingslanden hiervoor plannen indienen waarin ook ruimte is voor kennisoverdracht en het vaststellen van effecten.
De Nederlandse ambassade in Mexico gaat de komende maanden in tal van Mexicaanse gemeentes een handboek voor fietsbeleid overhandigen, geschreven door ITDP Mexico en I-CE en gefinancierd door Mexicaanse vestigingen van Nederlandse bedrijven. Het handboek maakt deel uit van het officiŽle Nederlandse cadeau aan Mexico voor 200 jaar onafhankelijkheid en 100 jaar revolutie.  

Bijgaand het programma van de fietsbijeenkomst op 6 december in Cancun.
Voorts bijgaand een overzicht van de betekenis van het fietsen voor het klimaatbeleid.

Voor verdere informatie kunt u bellen met Roelof Wittink, 030 230 4521; 06 2852 3193


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
ďHoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatieĒ.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coŲperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coŲperaties in andere landen, zoals GeorgiŽ.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019