WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Verstorend voedsel - WECF publiceert consumentengids PAN Europe in het Nederlands

Wat zit er in Europees groente en fruit? Wat krijgen Europese consumenten elke dag binnen? Wat zit er in onze sla, tomaten en druiven?...

14.11.2012 | Chantal van den Bossche
Wat zit er in Europees groente en fruit?  Wat krijgen Europese consumenten elke dag binnen? Wat zit er in onze sla, tomaten en druiven?...

Om te beginnen zijn er zo’n 30 hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Om hier meer uitleg over te geven verscheen deze zomer de consumentengids van PAN Europe.  De Consumentengids over EDC's  is een initiatief van PAN Europe en is samen met Global 2000 geschreven en samen met PAN Germany. WECF Nederland heeft de vertaling van de Nederlandstalige brochure op zich genomen.

Hoewel er enige vooruitgang is geboekt als het gaat om EDCs in cosmetica, meubels of babyproducten, worden de gevaren van blootstelling aan voedsel nog steeds gebagatelliseerd. Met de consumentengids als startpunt, lanceert PAN Europe in samenwerking met WECF, een campagne over EDCs in heel Europa. In deze campagne zullen alle consumenten betrokken worden die een werkelijke verandering van beleid bereiken.

Hormoonverstorende chemicaliën  (Endocrine Disrupting Chemicals - EDCs) zijn tegenwoordig wijdverspreid aanwezig. Ze worden gebruikt in de samenstelling van veelvoorkomende producten, waaronder bestrijdingsmiddelen die in ons voedsel kunnen voorkomen. Ondanks veel alarmerend wetenschappelijk onderzoek waarin EDCs in verband worden gebracht met ernstige chronische ziekten, wordt blootstelling aan bestrijdingsmiddelen met hormoonverstorende eigenschappen nog steeds genegeerd door de huidige regelgeving. PAN Europe besloot dit recht te zetten door een consumentengids te publiceren met een speciale ranglijst voor de 10 meest ´verstorende´ voedingsmiddelen in de Europese Unie.

Neem als voorbeeld sla: In sla  wordt gemiddeld een hoeveelheid EDC bestrijdingdmiddelen gevonden van 1300 microgram per kilogram, wat 40 maal meer is dan  er in een anti-conceptiepil zit. In feite bevat een een anti-conceptiepil in totaal minder dan 200 microgram. Daarom is de hoeveelheid EDC's in groenten en fruit allesbehalve verwaarloosbaar.

PAN Europa en haar partners willen graag onderstrepen dat het voor uw gezondheid van groot belang is groenten en fruit te eten. Maar sommige zijn gezonder dan andere.

Voor meer informatie, download hier de consumentengids, bekijk de informatie op de website van PAN en verspreid de boodschap dat een werkelijke beleidsverandering nu nodig is!

http://www.disruptingfood.info/nl/

 

Meer Nieuws

Drents water nog steeds vervuild met bestrijdingsmiddelen
Na eerder onderzoek door WECF tonen metingen van de provincie vervuiling boven de norm aan
26.09.2017

"Bestrijdingsmiddelen in beken en kanalen - Feiten over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe"
WECF Nederland publiceert rapport over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe
24.03.2017 | Margriet Samwel-Mantingh

Europese Commissie neemt beslissing over EDC criteria
Geheel in tegenspraak met voorzorgsprincipe: Schandalig voorstel, aldus artsen-, vrouwen- en milieuorganisaties
16.06.2016

Ruim 140.000 Europeanen vragen inmiddels om verbod op glyfosaat en de teller loopt door!
Op 9 december hebben 16 publieke belangenorganisaties, waaronder WECF, een petitie voor een verbod op glysofaat overhandigd aan de Europese Commissie. De petitie werd ondertekend door meer dan 100,000 Europeanen
20.01.2016

Europese Commissie bezwijkt onder druk van multinationals tegen uitvoering van geplande EDC-beleid
Opgevraagde verslagen van geheim handelsoverleg met de Verenigde Staten over TTIP tonen dit aan
01.06.2015 | Marie Kranendonk, WECF