Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Veranderen van eigen voedselpatronen is de oplossing voor de mensheid

Deze week, op 5 juni, was het World Environment Day (WED). Deze dag is door de VN ingesteld om jaarlijks stil te staan bij ons milieu.

10.06.2013 | WECF
Deze week, op 5 juni, was het World Environment Day (WED). Deze dag is door de VN ingesteld om jaarlijks stil te staan bij ons milieu. Dit jaar draaide WED om het voorkomen van weggooien van voedsel en de gevolgen voor het milieu van onze dagelijkse voedsel keuzes. Beide zaken kwamen samen in de UNEP campagne; Think.Eat.Safe.

Volgens de VN Food and Agriculture Organization (FAO) wordt er elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verspilt. Dit is gelijk aan het totaal aantal geproduceerd voedsel in sub-Sahara Afrika. Gelijker tijd gaat 1 op de 7 mensen met honger naar bed en sterven dagelijks 20.000 kinderen jonger dan vijf jaar aan honger.

Juist om deze redenen is het goed dat WED het thema van voedselverspilling en voedsel keuzes oppakt. Zo benadrukt Anne Barre (voorzitter WECF France) dat ons huidige voedselgebruik een vernietigende werking heeft op onze planeet en dat we ons meer dienen te focussen op lokaal geproduceerd voedsel. Sascha Gabizon (directeur WECF) voegt hieraan toe dat het huidige agrarische model heeft gefaald en dat juist hier geweldige mogelijkheden liggen om de CO2 uitstoot te verminderen.

De oplossing ligt in het beëindigen van voedselverspilling, zowel in de landbouw als door de consument, en het veranderen van voedselpatronen in Westerse landen. Ook al is WED al voorbij, er vinden nog genoeg activiteiten plaats in Nederland die deze boodschap ondersteunen. Zo vinden er op 13 en 14 juni verschillende inzamelingen van de voedselbank in het kader van voedselverspilling plaats. Hou de lokale initiatieven van de voedselbank bij u in de buurt in de gaten.

Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

WECF reageert op commentaren onderzoeksrapport weidevogels en bestrijdingsmiddelen in Gelderland
De publicatie van ons onderzoeksrapport "Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven“ heeft geleid tot een golf van publiciteit en een reactie van Minister Schouten
13.05.2019

Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland
Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen
11.05.2019

Presentatie Onderzoek naar bestrijdingsmiddelen en afname weidevogels in Gelderland
12 april 2019 presenteerden WECF en Buijs Agro-Services in het provinciehuis in Arnhem hun onderzoeksresultaten over de mogelijke relatie tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven
19.04.2019