Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Naaicentrum biedt werkgelegenheid voor Tadzjiekse vrouwen

EWA Tadzjikistan: een verhaal van WECF's partner ASDP NAU

22.09.2014 |
Wie zijn de lokale partners van WECF? We introduceren hen, zodat het werk van deze organisaties beter bekend wordt. Deze keer willen we graag ASDP NAU uit Tadzjikistan presenteren.

De Tadzjiekse Zilola is een van de mensen die geholpen werd door de organisatie ASDP NAU. Nu is ze voorzitter van het Vrouwen Ontwikkeling Centrum ‘Zebo’ in het Jabbar Rasulov district in de Sugh regio, Jamoat Gulakandoz. Zilola vertelt haar persoonlijk verhaal over de impact die ASDP NAU heeft gehad op haar leven en hoe ze binnen het kader van het EWA programma terecht kwam.

Zilola: “Mijn eigenlijke beroep is leraar, maar in 2007 ben ik begonnen met naaien. Ik werkte samen met twee andere vrouwen en we naaiden beddengoed en kleren voor kinderen en vrouwen in mijn dorp. Twee jaar later waren er zes naaisters en tien studenten die naaivaardigheden wilden opdoen.

In 2010 werd het Vrouwen Ontwikkeling Centrum (WOC) ‘Zebo’ opgericht binnen het kader van het ASDP NAU project en ik werd geselecteerd als voorzitter. We kregen twee nieuwe naaimachines en we ontvingen ook een beurs van $1000,- van ASDP NAU. Sinds het begin van dat jaar zijn we begonnen met het borduren van ‘Suzana’, een nationaal borduurwerk dat een vereiste is voor een bruid om te hebben.

ASDP NAU verzorgde trainingen voor twintig vrouwen in 2011 om hen te onderwijzen in naaivaardigheden. Dat jaar is ook de samenwerking begonnen met het Arbeidscentrum in onze regio. We moesten naaitechnieken leren aan ongeveer 25 werkloze en ongeschoolde vrouwen van onder de 40 jaar. Het Arbeidscentrum verstrekte beurzen aan de vrouwen en gaf certificaten uit aan diegene die geschikt waren om als naaister aan de slag te gaan. Door het verkrijgen van een diploma kunnen de vrouwen in Rusland of in fabrieken gaan werken.

Op 28 juni voltooide onze tiende groep de ambachtelijke training van de nationale kunsten.

Onze WOC, met behulp van ASDP NAU, meldde ons project aan bij het programma REC van USAID en we ontvingen een beurs van $35000,-. We zijn van plan om $10000,- te besteden aan de koop van nieuwe naaimachines en in september gaan we een Internationale Markt Expositie organiseren. Voor deze expositie gaan we handwerk vrouwen uit Iran, Afghanistan, Kazachstan, Kirgizië en Oezbekistan uitnodigen.
 
Afgelopen jaar hebben we een memorandum van overeenstemming getekend met een delegatie uit Afghanistan en vanaf half september gaan we beddengoed exporteren naar dat land.

Onze WOC is een plek waar vrouwen naaivaardigheden kunnen leren en waar ze trainingen kunnen krijgen over onderwerpen als vrouwenleiderschap, gender, zakelijk plannen, budgettering en andere onderwerpen die belangrijk zijn voor onze leden. Binnen het kader van het EWA programma werden verschillende trainingen aangeboden die vrouwen hielpen om het concept gender te begrijpen en om kennis op te doen over hulpmiddelen voor vrouwenleiderschap. De vrouwen die aan de trainingen deelnamen hebben nu de vaardigheden om leiderschap trainingen aan andere gemeenschappen door te geven.

Onze vrouwen gingen ook op uitwisselingsbezoek naar YEC in Dushanbe in het kader van het EWA programma. Dit bezoek was een zinvolle en onvergetelijke ervaring voor de vrouwen. Ik wil er graag op wijzen dat voor dit bezoek geen van deze vrouwen ooit de regio had verlaten. Dit was hun eerste reis. Uit naam van de leden van WOC wil ik graag WECF en de project medewerkers hiervoor bedanken.

Op dit moment werken er zeventien vrouwen in ons departement. We nemen energiek deel aan wedstrijden en andere activiteiten die plaatsvinden in onze districten, regio’s en binnen de republiek. Tegenwoordig zijn we leden van de Kamer van Koophandel in Tadzjikistan.

We zijn erg dankbaar naar ASDP NAU toe, omdat zij ons geselecteerd hebben voor het project.

Momenteel leveren we schooluniformen voor schoolkinderen. Meer dan duizend studenten hebben onze uniformen tot nu toe gekocht.

Zeven jaar geleden kon ik me niet voorstellen dat ik zoveel kon bereiken. Als elke vrouw weet wat ze wil en weet ze succes kan bereiken, dan geloof ik dat er meer succesvolle vrouwen komen. En deze vrouwen kunnen dan weer andere vrouwen assisteren die hulp nodig hebben. Zoals Saboat heeft gedaan bijvoorbeeld. Zij opende een WOC in haar dorp nadat ze terug kwam van het uitwisselingsbezoek naar Dushanbe. Nu zijn er ongeveer 20-25 vrouwen actief met het weven van tapijten.

Mijn droom is nu om een grote naaifabriek te openen genaamd ‘Zebo’ en om meer werkplekken te creëren met behulp van organisaties en beurzen.

Ik wil u graag uitnodigen voor een bezoek aan ons dorp, vooral ons WOC, zodat u met eigen ogen onze activiteiten kan zien.”

Meer Nieuws

Hoe een biogasinstallatie het leven van Jane verbeterde
WECF’s partner ARUWE helpt de gemarginaliseerde bevolking op het platteland vanOeganda
07.01.2016

WECF partner Gertrude Kabusimbi Kenyangi wint de Wangari Maathai prijs
Collaborative Partnership on Forests (CPF) vereren Gertrude Kabusimbi Kenyangi
15.09.2015 | Chantal van den Bossche

“De moestuin stelt me in staat om iets terug te geven aan mijn familie en gemeenschap”
Het persoonlijke verhaal van Nokuphumla Sipayise die profiteert van de moestuin
01.12.2014

EWA Oeganda: Lessen over landbouw als een bedrijf
“Ik wist niet dat geld lenen de winst beïnvloedt”
14.10.2014

EWA Oeganda: "Koken is geen werk"
Nieuws van WECF’s partner AT Uganda
02.10.2014