Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


“De moestuin stelt me in staat om iets terug te geven aan mijn familie en gemeenschap”

Het persoonlijke verhaal van Nokuphumla Sipayise die profiteert van de moestuin

01.12.2014 |
Nokuphumla Sipayise

WECF en de Zuid-Afrikaanse organisaties Soil for Life en Urban Harvest implementeren moestuinen in arme gemeenschappen in Zuid-Afrika en trainen vrouwen met een laag inkomen om tuinder te worden. De tuinen worden gerealiseerd onder het EWA project en voorziet vrouwen van onderwijs, gezond voedsel en een inkomen uit de verkoop van het overschot aan voedsel. Nokuphumla Sipayise (38) is een van de vrouwen die profiteert van deze tuinen en zij vertelt hoe haar leven erdoor verbeterd werd.

“Ik ben moeder van zes kinderen en voorheen werkte ik als vrijwilliger. Elke dag bereidde ik maaltijden voor schoolkinderen, maar ik had geen inkomen totdat ik werd uitgenodigd om van de groente tuin te leren die bij de Lwandle basisschool ligt en deze te overzien.

Dus nu heb ik een echte baan en ik ontvang een inkomen van het onderwijs departement. Ik verdien ook geld door de verkoop van overtollige producten. Nu kan ik het me voor de eerste keer veroorloven om kleren en boeken te kopen voor mijn kinderen, om schoolgeld te betalen en om essentiële dingen aan te schaffen voor ons huis.

Ik ben nu ook in staat om mijn familie elke dag te voeden met vers geoogst voedsel! Daarnaast is het voedsel dat ik onderhoud ook nodig om de honderden leerlingen te voeden en dat geeft me zo’n goed gevoel.

Ik heb een heleboel geleerd over tuinieren. Ik heb vaardigheden ontwikkeld in planten, bemesten, snoeien, oogsten en verplanten. Ik weet nu hoe je zaailingen groeit van zaad, hoe je je eigen mest maakt, hoe je plagen bestrijdt en nog veel meer dingen. Zelfs als ik mijn baan opnieuw zou verliezen, weet ik nu hoe ik in mijn eentje kan overleven.

Ik ben zo dankbaar dat dit project me de gelegenheid gaf om te leren en werken in een tuin. En dat het me in staat stelde om iets terug te geven aan mijn familie en de gemeenschap! Dit project heeft echt mijn leven verbeterd!"

Meer Nieuws

“De moestuin stelt me in staat om iets terug te geven aan mijn familie en gemeenschap”
Het persoonlijke verhaal van Nokuphumla Sipayise die profiteert van de moestuin
01.12.2014

Werken aan de link tussen Gender en Duurzaamheid in Zuid-Afrika
Een update van het EWA programma in Zuid-Afrika voor 2014
18.09.2014