WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Duurzame moestuinen in Kaapstad

Lwandle School Garden Project Zuid-Afrika

02.04.2014 |

Khayelitsha, een van de grootste townships in Kaapstad, wordt groener. Eind 2012 heeft WECF in samenwerking met de lokale organisaties Urban Harvest en Soil for Life een duurzame moestuin voor de Lwandle basisschool aangelegd.

 

Schooltuin

In de schooltuin van Lwandle worden nog steeds ijverig groente en fruit verbouwd. De oogst in januari 2013 bedroeg maar liefst 200kg groenten. Dankzij de moestuin is de kwaliteit van het voormaals groentearme schooleten aanzienlijk verbeterd. De zelf verbouwde groenten worden niet alleen in de school cafetaria gebruikt, maar ook verkocht aan mensen uit de buurt en de plaatselijke supermarkt.

Het initiatief heeft niet alleen een positieve invloed gehad op het schooleten- ook de buurt van de Lwandle basisschool heeft van dit project kunnen profiteren. Zo hebben onder andere geÔnteresseerde vrouwen en scholieren geleerd om zelf een groentetuin te onderhouden. Dit inspireerde buurtbewoners om zelf groenten te verbouwen. Ook is in verband met dit project werkgelegenheid gecreŽerd voor een aantal plaatselijke bewoners.

 

Toekomst

Samen met onze lokale partners beogen wij de schooltuin tot opleidings- en trainingscentrum uit te bouwen voor ouders, kinderen en de plaatselijke bewoners. Wij willen de bewoners de mogelijkheid bieden om binnen twaalf weken meer over de aanleg en onderhoud van een permacultuur te leren. Soil for Life heeft samen met WECF een lesplan samengesteld om mensen tot Ďhome gardenersí op te kunnen leiden.

Tijdens deze cursus zullen de deelnemers niet alleen kennis opdoen over het verbouwen van groenten en fruit maar ook leren hoe zij de tuin kunnen benutten om hun economische positie te verbeteren. De verkoop, verwerking en conservatie van de opbrengsten zal een belangrijke rol in het lesplan spelen. Cursisten zullen de beginselen van economische zelfstandigheid leren en daardoor in hun onafhankelijkheid ondersteund worden.

Het School Garden Project maakt deel uit van een landelijk initiatief ter verbetering van de positie van vrouwen in de Zuid-Afrikaanse maatschappij.

Contact: 
WECF e.V.:Annemarie Mohr (Duitsland)
Soil for Life:Louise Vaughan
Urban Harvest:Ben Getz