Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


"De opwarming van de aarde heeft meer gevolgen voor vrouwen dan voor mannen"

Anne Barre, voorzitter WECF Frankrijk, vertelt in interview met Radio France Internationale over gender, klimaatverandering en de aankomende klimaattop in Paris

06.11.2015 |
Anne Barre, the president of the French section of WECF, was recently interviewed by Radio France Internationale about gender, climate change and the upcoming climate summit in Paris.

Het RFI interview op SoundCloud (helaas alleen in het Engels)

In het interview sprak Barre over hoe de problemen die gepaard gaan met klimaatverandering vrouwen meer treffen dan mannen. Dit is het geval in ontwikkelingslanden, aangezien vrouwen 70% van de armste bevolkingsgroep in de wereld vertegenwoordigen en vaak afhankelijk zijn van het ecosysteem waar ze in leven voor hun levensonderhoud.

In het geval van klimaatgerelateerde rampen zijn vrouwen vaak ook minder goed op de hoogte dan mannen en in sommige landen mogen ze het huis niet uit zonder toestemming, waardoor ze een groter deel van de slachtoffers vormen bij klimaatgerelateerde rampen.
Klimaatverandering heeft echter ook gevolgen voor vrouwen in ontwikkelde landen, omdat de nieuwe onderwijs en arbeidssystemen die ontstaan door de overgang in energieopwekking meer zijn gericht op mannen. Hoewel vrouwen ook vaak deelnemen aan het vinden van oplossingen voor klimaatverandering, is dit niet terug te vinden in hun rol in het opstellen en uitvoeren van klimaatbeleid. Barre benadrukte nog eens dat vrouwen op de voorgrond zouden moeten zijn bij de COP21, maar dat dit momenteel verre van de realiteit is. Verder zouden mensenrechten en gender gelijkheid pilaren moeten zijn van de nieuwe overeenkomst, maar zouden ze ook op concrete wijze genoemd en geļmplementeerd moeten worden.

Steun WECF als onderdeel van de Women and Gender Constituency in hun Global Call for Climate Justice om te zorgen dat deze problemen worden aangekaart in Parijs.

Of ondersteun ons financieel, dat kan al vanaf 10 euro en maak onze actie's in Parijs mede mogelijk!


Meer Nieuws

WECF bij de Klimaatconferentie in Bonn, 30 april – 10 mei
WECF was sterk vertegenwoordigd in Bonn en liet actief haar gezicht zien om de rol van vrouwen in het bereiken van de Sustainable Development Goals te benadrukken.
22.05.2018