Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF draagt bij aan Europese Commissie-raadpleging over hormoonverstoorders

WECF en haar EDC-Free campagnepartners hebben hun officiŽle bijdragen voorgelegd aan de Europese Commissie over criteria om hormoonverstorende chemicaliŽn (EDCs) te identificeren.

19.01.2015 | WECF
Onder invloed van een intensieve lobby door de industrie zette de Europese Commissie acties tegen EDCs 'on holdí. Actie is echter hard nodig om de gezondheid te beschermen. Daarom is een publieke raadpleging gestart in zeven talen om feedback te verzamelen over de bezorgdheid bij het grote publiek.

Tijdens de campagne riepen WECF en EDC-free partners individuen op voor deelname aan de raadpleging, via een gebruikersvriendelijke online platform dat is opgezet door het EDC-Free Secretariaat. Dankzij dit platform genaamd ĎZeg NEE tegen hormoonverstorende chemicaliŽní, wist de EDC-Free Coalition maar liefst 20.440 bijdragen te verzamelen.

Wetenschappers leggen een verband tussen de blootstelling aan EDCs en de toename van hormoon gerelateerde kankers, vruchtbaarheidsproblemen, diabetes, obesitas, alsook leer- en gedragsproblemen bij kinderen. Blootstelling verstoort ook het hormoonstelsel van dieren in het wild. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt hormoonverstorende stoffen een mondiale dreiging.

Door te reageren op de publieke raadpleging, hebben NGOís en het publiek een sterk signaal gestuurd naar de Europese Commissie over het feit dat mensen zich ernstige zorgen maken en bescherming willen voor mens, milieu en dieren in het wild.

Download de WECF bijdrage hierDe campagne
De EDC-Free Europe Coalition vertegenwoordigt honderden groepen in Europa, waaronder vakbonden, consumenten, (volks)gezondheidwerkers, milieuactivisten, vrouwenorganisaties en pleitbezorgers voor kankerpreventie.
Website: www.edc-free-europe.org
Twitter: @EDCFree

De campagne strijdt voor:
ē    Een verbod op hormoonverstorende chemicaliŽn in de Europese Unie;
ē    Meer onafhankelijke informatie over blootstelling aan hormoonverstoorders voor het publiek en overheden;
ē    Meer publieke betrokkenheid om te garanderen dat EDCs naar behoren worden geÔdentificeerd en uitgefaseerd.

Heb je vragen over onze bijdrage? Mail dan onze chemicaliŽn-deskundige Alexandra Caterbow: alexandra.caterbow@wecf.eu 

De bijdrage van WECF aan de EDC Free Coalition is mogelijk gemaakt door de bijdrage van DG Environment via het LIFE+ Project ChildProtect.Meer Nieuws

Komt er ooit een verbod op hormoonverstorende stoffen?
Of er in de toekomst een verbod komt op EDCís blijft vooralsnog een vraag. In juni 2017 zal de Europese Commissie nieuwe regelgeving rondom chemische middelen presenteren, waarin duidelijk moet worden of er strengere maatregelen komen rondom hormoonverstorende stoffen in producten.
10.04.2017

Europese Commissie lijkt veroordeling Europees Hof in de wind te slaan: Volksgezondheid lijkt geen prioriteit!
In december 2015 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat de Europese Commissie de wetgeving heeft overtreden. De Commissie heeft echter nagelaten wetenschappelijke criteria voor hormoonverstorende eigenschappen van biociden vast te leggen, of tenminste de deadline hiervoor niet gerespecteerd.
22.01.2016

Uitbannen hormoonverstorende stoffen komt dichterbij
Europese Commissie veroordeeld door Europese Hof: EU moet criteria opstellen
16.12.2015

TV programma Zembla toont aan: Hormoonverstorende stoffen kosten samenleving jaarlijks Ä 5,8 miljard
WECF blij met grote aandacht voor boodschap van wetenschappers die de politiek oproepen eindelijk maatregelen te nemen om volksgezondheid te beschermen
10.06.2015

Geslaagde workshop voor duurzame MKBíers uit de kinderbranche over REACH en Zorgwekkende Stoffen
WECF organiseerde 27 maart 2015 samen met BabyBeGood en IVAM een workshop Slimme Oplossingen voor ondernemers uit de kinderbranche
07.04.2015 | Chantal van den Bossche