Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF partner Gertrude Kabusimbi Kenyangi wint de Wangari Maathai prijs

Collaborative Partnership on Forests (CPF) vereren Gertrude Kabusimbi Kenyangi

15.09.2015 | Chantal van den Bossche
Ugandese bosbeheeractivist en WECF partner Gertrude Kabusimbi Kenyangi heeft de 2015 Wangari Maathai ‘Forest Champions' prijs ontvangen voor haar promotie van het behouden van bossen en het uitbreiden van duurzaam bosbeheer.

De Wangari Maarhai prijs word uitgedeeld door Collaborative Partnership on Forests (CPF) dat zich bezig houdt met het behouden en verbeteren van duurzame bosbeheer. De prijs is genoemd naar Wangari Maathai, de Kenyaanse milieuactivist, en de eerste Afrikaanse vrouw Nobel prijs winnares voor het bijdragen naar duurzame ontwikkeling, democratie en vrede.
De prijs ceremonie vond 10 september plaatst in Durban, Zuid Afrika tijdens het XIVth World Forestry Congress.

Voorwechter van community-based bosbouw management

Kenyangi werkt al sinds 1994 samen met Uganda’s National Forest Authority aan het beschermen en het bevorderen van duurzaam gebruik van tropische bossen in Mbarara en Ntungamo districten. Met de hulp van vrouwen uit de community-based NGO ‘Support for Women and Agriculture’ (SWAGEN), heeft ze over 1 miljoen  bomen gepland in het Rwoho Natural Forest gebied. Deze activisten hebben niet alleen bijgedragen aan het matigen van en het aanpassen aan klimaat verandering in Uganda, maar ze hebben ook een nieuwe bron van inkomsten gegenereerd voor lokale gemeenschappen via bijenhouderij en hout oogst bijvoorbeeld.

Kenyangi's inzet heeft onder anderen voor het voorkomen van verdere bos degradatie door veehouderij gezorgd. “Wij zijn zo tevreden met Ms. Kenyangis’s insteek in het bosbeheer bij National Forest Authority, dat een groot deel van Uganda’s tropische bos beschermd”, zegt Eva Muller, directrice van Forest Economics, Policy and Products bij FAO. “ Wij hebben meer gemeenschap leiders nodig zoals Kenyangi, die via een grassroot aanpak tot het behouden van natuurlijke hulpbronnen de lokale levensonderhoud ondersteunt”, voegt ze toe. 

Kenyangi is ook actief op een globaal niveau, en heeft over haar de community-based aanpak gesproken tijdens bijeenkomsten van ‘the United Nations Environment Programme’ (UNEP), ‘the Economic and Social Council of the United Nations’ (ECOSOC) en ‘the Committee on World Food Security’ (CFS). Kenyangi hoopt om de community-based aanpak uit te kunnen breiden naar de globale politiek.

WECF heeft Kenyangi, een actieve partner binnen het EWA project, tijdens de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) Conference Of the Parties (COP) 19 conferentie in Warschau geïnterviewd. Bekijk hier het interview en lees over haar reactie op de samenwerking met WECF en wat ze heeft geleerd tijdens de leiderschaps cursus.
 
The Collaborative Partnership on Forests (CPF) is een samenstelling van 14 internationale organisaties zoals ‘the Food and Agricutlure Organization of the United Nations’ (FAO), die samen werken om duurzaam bosbeheer, conservatie en duurzame ontwikkeling te promoten.


Meer Nieuws

Hoe een biogasinstallatie het leven van Jane verbeterde
WECF’s partner ARUWE helpt de gemarginaliseerde bevolking op het platteland vanOeganda
07.01.2016

WECF partner Gertrude Kabusimbi Kenyangi wint de Wangari Maathai prijs
Collaborative Partnership on Forests (CPF) vereren Gertrude Kabusimbi Kenyangi
15.09.2015 | Chantal van den Bossche

EWA Oeganda: Lessen over landbouw als een bedrijf
“Ik wist niet dat geld lenen de winst beïnvloedt”
14.10.2014

EWA Oeganda: "Koken is geen werk"
Nieuws van WECF’s partner AT Uganda
02.10.2014