Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Gelijk=Anders lanceert Agenda voor de Toekomst

Maatschappelijke organisaties en netwerken, waaronder WECF, onderstrepen belang van gendergelijkheid voor duurzame ontwikkeling

09.10.2015 |
Gelijk=Anders, een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties, platforms, netwerken en allianties voor een gelijkwaardige wereld voor iedereen, lanceert haar Agenda voor de Toekomst. Deze is bedoeld als een bijdrage aan het in 1995 afgesproken Beijing Platform for Action en de duurzame ontwikkelingsdoelen die ingaan vanaf 2016. Op 21 september werd de agenda al gepresenteerd aan diverse Tweede Kamerleden, minister president Rutte en minister Ploumen.

De agenda bestaat uit 10 prioriteiten op het gebied van gender gelijkheid die in 2025 bereikt moeten zijn en die de grootste problemen wat betreft gender gelijkheid in Nederland en de wereld op dit moment dekken. De agenda is voornamelijk bedoeld voor politici en beleidsmakers, maar heeft  ook betrekking op het gedrag van het bedrijfsleven en de media en vraagt dus in deze sectoren ook om verandering. Maatschappelijke organisaties worden met de agenda gestimuleerd om voor gender gelijkheid te blijven vechten.

Ondanks veel positief nieuws op het gebied van gender gelijkheid en wetgeving lopen veel landen nog achter op de uitvoering van ambitieus nieuw beleid. Bovendien is de betrokkenheid van mannen en jongens vereist om tot een rechtvaardig en gelijkwaardig beleid te komen. Binnen nieuwe afspraken voor duurzame ontwikkeling moet ook voldoende aandacht worden besteed aan gender gelijkheid.

De agenda heeft verschillende thema’s, onderverdeeld in maanden. Een aantal thema’s zijn bijvoorbeeld economische zelfstandigheid, het uitbannen van stereotypen in de media, de aanpak van gender gerelateerd geweld en de toegang tot veilige anticonceptie, abortus en geboortezorg. De ambitie van juli – dat vrouwen in 2025 een gelijkwaardige rol in klimaat- en energiebeleid hebben en ieder mens invloed heeft op de eigen leefomgeving – sluit mooi aan bij de doelen van WECF. 

Voor meer informatie over Gelijk=Anders, meer infographics en de gehele Agenda voor de Toekomst, zie gelijkisanders.nl

 


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

#HerstoryofChange: Het belang van de internationale vrouwenbeweging
WECF organiseerde ook dit jaar weer een workshop tijdens de Afrikadag in het KIT, Amsterdam
19.03.2019