Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Historisch klimaatakkoord laat echte verandering zien, maar voor vrouwen zal dit veel te langzaam gaan

Reality Check doorde Women and Gender Constituency (WGC) van het Parijse Klimaatakkoord

14.12.2015 |
Op een historisch moment kwamen alle landen samen om uit te wijzen dat de tijd van fossiele brandstoffen achter ons ligt. 195 landen overkwamen hun traditionele geschillen afgelopen zaterdag om zich te scharen achter een historisch klimaatakkoord. 

De Women and Gender Constituency, waarvan WECF een actieve partner is,  reageerde met een reality check: "Wij weten dat klimaatverandering momenteel de grootste bedreiging is van onze rechten, en we weten dat vrouwen vaak het grootste deel van de gevolgen van klimaatverandering moeten verduren. We hebben vooruitgang geboekt tijdens deze conferenatie in het begrijpen van en reageren op de gender-specifieke gevolgen van klimaatverandering in de afgelopen jaren. Wij geloven dat de operationele taal over gender gelijkheid naast andere fundamentele rechten in artikel 2, waarin het doel van het akkoord staat, had geholpen om te garanderen dat alle toekomstige maatregelen met betrekking tot het klimaat de rechten, behoeften en perspectieven van vrouwen en mannen in ogenschouw nemen en de volledige en gelijkwaardige deelname van vrouwen aan besluitvorming stimuleren. Dit was het moment om het juiste pad uit te zetten voor actie tegen klimaatverandering".

WECF's Directeur Sascha Gabizon:

"We horen overal dat het Parijse akkoord een "langzame dood voor fossiele brandstoffen" betekent. Maar voor vrouwenorganisaties zal dit te langzaam gaan! Wij maken ons grote zorgen dat concrete maatregelen en doelen en leidende principes van mensenrechten en gender gelijkheid missen in het akkoord! We zullen ons nu moeten richten op het afweren van de “nep“ oplossingen – zoals geo-engineering en kernenergie -, aangezien deze meer menselijk lijden veroorzaken en onze planeet onbewoonbaar zullen maken.”

“Wij geven onze prachtige planeet niet op. Wij geven een toekomst voor iedere soort niet op. We zullen nooit onze campagne voor klimaatgerechtigheid opgeven.” - - Women's Global Call for Climate Justice


Meer Nieuws

Historisch klimaatakkoord laat echte verandering zien, maar voor vrouwen zal dit veel te langzaam gaan
Reality Check doorde Women and Gender Constituency (WGC) van het Parijse Klimaatakkoord
14.12.2015

Vrouwen vragen om rechtvaardige actie van wereldleiders in Parijs
De belangrijkste eisen van vrouwen voor de klimaattop in Parijs
08.12.2015

"Wij zijn vrouwen voor klimaatgerechtigheid"
WECF en de Women and Gender Constituency vergezelden tien duizenden anderen bij de COP21 in een menselijke ketting door het centrum van Parijs
30.11.2015