Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Gender Just Climate Solutions Awards Ceremony: winnaars en hun projecten

Deze inspirerende projecten zijn de winnaars van de Gender Just Climate Solutions Awards Ceremony op de COP23 in Bonn

14.11.2017 |
The winners from Navdanya & Sol at the Gender Just Climate Solution Award Ceremony

Met trots presenteren we de winnaars van de Gender Just Climate Solution Award! Tijdens de persconferentie deze middag hebben de winnaars zichzelf en hun ervaringen van hoe deze award hun werk zal beinvloedden gepresenteerd. 

 

Transformationele Winnaar: Gender Developement Association (GDA), vertegenwoordigd door Elisabeth Thipphawong

GDA uit Laos evalueert de gender rollen in de noordelijke hooglanden van Laos, focussend op de bosbijproducten sector. Het project maakte gebruik van de vrouwen empowerment lens om het gat tussen traditionele oogst gebruiken en duurzame levensonderhoud initiatieven in het doelgemeenschappen te overbruggen. Het project had 4,500 begunstigden: vrouwen, hun families en verdere gemeenschappen, waarvan de meesten behoorden tot de Hmong en Khmu etnische groepen, welke systematisch worden gemarginaliseerd in Laos. Het project identificeerde kerngebieden en documenteerde beleid om duurzaamheid te verbeteren. Vrouwelijke leiders van de gemeenschappen deden mee in de Training of Trainers workshops met het doel om hun capaciteiten te vergroten en kennis te delen.

Dit project werd verkozen omdat het vrouwen, mannen en jongeren gelijke toegang tot kennis biedt; het empowert vrouwen door het gebruik van hun traditionele kennis. Het wordt lokaal, degecentraliseerd en doelmatig geleid; het verzekert zelfstandigheid met lage input van middelen; het draagt bij aan klimaatverandering mitigatie en adaptatie. Daarnaast kunnen de resultaten gedeeld, verspreid en vergroot worden en het laat de relaties tussen probelemen als door klimaat gedwongen migratie en voedselzekerheid zien. 

 

Technische Winnaar: Better World Cameroon (BWC)

Helaas kon BWC vanwege een visum aangelegenheid niet aanwezig zijn op de ceremonie, maar zij werd vertegenwoordigd door Global Ecovillage Network (GEN).

BWC uit Kameroen biedt een simpel, goedkoop en duurzaam alternatief voor het zware gebruik van vaste brandstof door schone ovens te bouwen, gebruik makend van modder bouwtechnieken en lokale materialen. De hoofddoelen van dit deelnemende project zijn: leefbaarheid van vrouwen te verbeteren door hen te leren om lage-uitstoot modder ovens te bouwen, luchtvervuiling te verminderen, gezondheid te verbeteren, en de deelname van vrouwen in de gemeenschap te verbeteren. Door 10 verschillende oven-bouw workshops te geven aan vrouwengroepen, trainers te onderrichten,  het oprichten van partnerschappen en coöperatieven om inkomens te genereren, en jaarlijkse bijeenkomsten te organiseren voor alle trainees, bereikte BWC 300 begunstigden in 30 verschillende gemeenschappen. 

Dit project werd verkozen omdat het vrouwen, mannen en jongeren gelijke toegang tot kennis biedt; het doel heeft om de last van de werkdruk van vrouwen te verlichten, vrouwen te empoweren door verbeterde levensonderhoud veiligheid, het bevorderen van vrouwen participatie door besluitvorming van lokale groepen te verzekeren, het verzekert zelfstandigheid met lage input van middelen; draagt bij aan een carbon uitstoot vermindering en resultaten kunnen worden gedeeld, verspreid en vergroot. 

“The richness of this award is in the fact that it carries the 100 voices of local women in the communities of Bafut, in the North West Region of Cameroon. It is to Better World Cameroon for providing me with the necessary skills that led the success of this project" zei Sonita Mbah.

Niet Technische Winnaar: NAVDANYA & SOL, vertegenwoordigd door Audrey Boullot at COP 23 

Deze organisatie komt uit India en Frankrijk. Het project “Seeds for Hope” verbeterd de klimaatweerstand, voedsel en economische onafhankelijkheid van boeren gemeenschappen (20,000 mensen) in de vallei van Derhadun, Noord India, bouwend op vrouwelijke kennis en actie. Ze werden getraind om lokale zaden te reproduceren en conserveren, agro-ecologische technologieën en voedsel transformaties te leren, welke hun mogelijkheid om keuzes te maken vergroot. Het project wordt uitgevoerd in partnerschap met Navdanya, opgericht door Vandana Shiva. Directe begunstigden zijn 745 boeren en hun families in 31 dorpen. 

Dit project werd verkozen omdat het het doel heeft om de werkdruk van vrouwen te verlichten door extra natuurlijke hulpbron management; het empowert vrouwen door betere toegang tot kennis; het bevordert de democratische rechten en participatie van vrouwen door besluitvorming van lokale groepen te verzekeren; het wordt lokaal, degecentraliseerd en doelmatig geleid;het draagt bij aan klimaatverandering mitigatie en adaptatie. Daarnaast kunnen de resultaten gedeeld, verspreid en vergroot worden en het laat de relaties tussen probelemen als duurzaam water management, schoon voedsel, solidariteit. 

De drie winnaars wonnen een €2000 seed grant, het reizen naar Bonn voor één vertegenwoordiger, en de begeleiding en een workshop van CTCN over "Up-scaling gender-just climate solutions: sharing on climate technology and finance”. 

OVER WGC 

Het Women and Gender Constituency is een van de negen stakeholder groepen van het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). opgericht in 2009, het WGC bestaat nu uit 27 vrouwen en milieu organisaties, die werken om er voor te zorgen dat de stemmen van vrouwen en hun rechten verankerd worden in alle processen en resultaten van het UNFCCC Framework, voor een duurzame en eerlijke toekomst, zodat gender gelijkheid en de mensenrechten van vrouwen centraal zijn in de voortdurende discussies. 

 

 

 


Meer Nieuws

Eerste Gender Action Plan (GAP) ooit aangenomen op COP23
Na alle toewijding en harde werk van de Women & Gender Constituency (WGC) om het Gender Action Plan (GAP) op de agenda van beleidsmakers op de COP23 te brengen, kunnen we nu eindelijk het goede nieuws brengen dat het eerste GAP ooit is aangenomen op de COP23.
15.11.2017

Eerbetuiging aan alle vrouwen die hun leven op het spel zetten voor vrouwen en natuurrechten
Women Human Rights and Environmental Defenders (WHRDs) Resist
14.11.2017

Feministen eisen een gender rechtvaardige transitie COP23
Deze eisen bevorderen een gender rechtvaardige transitie weg van fossiele brandstoffen
13.11.2017