Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Op weg naar het HLPF 2018: Regionaal Forum over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen in Genève

15 partners van de Women’s Major Group (WMG) namen deel aan het Regionaal Forum bij de VN in Genève, waar zij actief hun stem lieten horen voor het belang van vrouwenrechten in het bereiken van de SDG’s.

05.03.2018 |
Vrouwenrechtenverdedigers van maatschappelijke organisaties uit Albanië, Armenië, Bulgarije, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Kyrgyzstan, Macedonië, Moldavië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zwitserland waren aanwezig in Genève om vrouwenrechten nog meer op de kaart te zetten bij de Verenigde Naties.

Het regionale forum gaf WMG partners de kans om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van hun lidstaten en om bij hen aandacht te vragen voor het belang van het betrekken van vrouwen- en milieuorganisaties bij het nationale SDg rapportage proces. Onze partners uit Albanië en Armenië, twee rapporterende landen tijdens de HLPF van dit jaar, namen actief deel aan deze gesprekken: “Women in Development Shkoder” en IPPF uit Albanië én “Armeense Vrouwen voor Gezondheid en een Gezonde Leefomgeving”. 

Het regionale forum gaf WMG partners de kans om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van hun lidstaten en om bij hen aandacht te vragen voor het belang van het betrekken van vrouwen- en milieuorganisaties bij het nationale SDg rapportage proces (zie hieronder voor meer). Onze partners uit Albanië en Armenië, twee rapporterende landen tijdens de HLPF van dit jaar, namen actief deel aan deze gesprekken: “Women in Development Shkoder” en IPPF uit Albanië én “Armeense Vrouwen voor Gezondheid en een Gezonde Leefomgeving”. 

Tijdens de opening van het Regionale Forum was er ook ruimte voor input vanuit het maatschappelijk middenveld. Een gezamenlijk statement namens maatschappelijke organisaties werd gegeven door een jongerenvertegenwoordiger, en kan hier gelezen worden. Het statement vatte de belangrijkste punten van het CSO Forum van 28 februari 2018 (Forum voor Maatschappelijk Organisaties), waar de Women’s Major Group ook een grote rol speelde. 

Tijdens het zogenoemde CSO Forum presenteerden WMG vertegenwoordigers de SDG rapportages (of vroegen aandacht voor het ontbreken ervan) in hun landen. Bulgarije, Macedonië, Kirgistan, Albanië, Armenië, Moldavië, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje waren hier aan het woord. Ook was er tijdens dit forum ruimte voor discussie over financiering voor ontwikkelingshulp.

Vertegenwoordigers van de Women’s Major Group uit Armenië, Bulgarije, Kirgistan, Nederland en Macedonië namen tevens het woord tijdens de zogenoemde ‘peer learning round tables’, voor het delen van best practices. Hier kaartten ze aan hoe belangrijk het is dat vrouwenrechten en gendergelijkheid als prioriteit worden gezien voor het bereiken van alle SDG’s, specifiek diegene die dit jaar worden besproken: SDG 6 over water en sanitatie, SDG 7 over duurzame energie, SDG 11 over duurzame steden, SDG 12 over duurzame consumptie- en productiepatronen en SDG 15 over Bossen en Biodiversiteit. 

De WMG benadrukte tijdens het Regionale Forum een aantal cruciale punten die ook volgens WECF cruciaal zijn voor het succesvol implementeren van de SDG’s, en waar de Verenigde Naties meer aandacht aan kunnen geven: menstruatiehygiëne, meer aandacht voor achtergebleven plattelandsgebieden en de discriminatie die vrouwen daar ondervinden, de toegang tot basisbehoeften zoals water, duurzame energie, efficiëntiemaatregelen voor duurzame energie, land en meer invloed in besluitvorming De WMG waarschuwde bovendien dat de grootschalige investeringen die er tot nu toe gedaan zijn, helaas niet degenen bereikt hebben die het het meest nodig hebben, en dat het daarom belangrijk is om lokale coöperatieven en sociale-ecologische ondernemers (financieel) te ondersteunen. Met name de rol van vrouwen binnen dergelijke organisaties en initiatieven moet meer worden ondersteund om een zo groot mogelijke impact te bereiken voor duurzame ontwikkeling.

De WMG sprak ook haar steun uit voor het voortzetten van het voorgestelde ‘Regionale Civil Society Engagement Mechanism’, waar mee werd ingestemd door Major Group en de aanwezige Stakeholder groups. 

De WMG sponsorde de reis van 4 vrouwen die organisaties representeerden uit Albaniëe, Armenië, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk. 

 

Gezamelijk Interventies door UNECE Regional CSO Engagement Mechanism

 

Regionale UNECE WMGs commentaar op het uitkomstenrapport van de RFSD

Download het volledige commentaar hier.

 

Lees hier Marianne Haslegrave’s (Commat) commentaar, gegeven namens de WMG tijdens de voorbereidende bijeenkomst van het UNECE Regional Forum on Sustainable Development Transformation towards sustainable and resilient societies, dat plaatsvond in Genève op 28 februari 2018. 

Download het volledige commentaar hier.

 

 

    

Het 'Maak Europa Duurzaam voor Iedereen' project is mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van de Europese Commissie.


Meer Nieuws

Waarom gendergelijkheid de Sustainable Development Goals kan maken of breken
WECF directeur Sascha Gabizon schreef een artikel voor een serie van het World Economic Forum over de nieuwe mondiale doelen voor duurzame ontwikkeling. Haar artikel richt zich op doel 5: het bereik van gendergelijkheid en het versterken van de positie van vrouwen en meisjes
15.01.2016 | World Economic Forum

Meld je nu aan voor WECF-workshop over genderaspecten in ontwikkelingsprojecten
WECF en EWB organiseren gezamenlijk een workshop op 11 juni in Utrecht
04.06.2015

WECF in Sotsji : Sporten voor een gezond milieu en gelijke rechten
WECF directeur Sascha Gabizon sprak tot Internationaal Olympisch Comité in Sotsji, Rusland, over milieubeheer, volksgezondheid en gelijke rechten voor iedereen
03.11.2013 | WICF

Commission on the Status of Women 58- De inbreng van WECF en de Women's Major Group
In februari 2014 vindt de 58e Commission on the Status of Women in New York plaats. WECF zal hier als co-organisator van de Women's Major Group aanwezig zijn vanwege haar betrokkenheid bij de Sustainable Development Goals en de Post2015 agenda.
28.10.2013 | WICF

Post 2015 proces - WECF als mede-voorzitter van de Women’s Major Group
Reactie Women’s Major Group (WMG) op Rapport van de Secretaris Generaal van de VN
28.10.2013 | WICF