WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Nederland telt meer fietsen dan inwoners, toch kan het altijd nog beter!

WECF ondersteunde in 2018 twee projecten op het gebied van actieve mobiliteit; een loopfietsenproject voor peuters in Amersfoort en een fietsproject voor nieuwkomers in de gemeente Haarlem

14.01.2019 |
Vrouwelijke statushouders leren fietsen

In oktober 2017 verscheen een alarmerend rapport van de Lancet-commissie voor Milieu & Gezondheid. Daarin werd geconcludeerd dat luchtvervuiling momenteel een van de grootste oorzaken is van ziekten en vroegtijdige sterfgevallen in de wereld, ook in Europa.

Het rapport wijst erop dat milieuverontreiniging armen en kwetsbaren onevenredig raakt en dat kinderen een verhoogd risico lopen op ziekten en aandoeningen die verband houden met vervuiling. Dit geldt in het bijzonder in de meest kwetsbare tijdsvensters, te weten de eerste levensjaren. De Lancet-commissie beveelt aan om milieugezondheidspreventie nationaal en internationaal een hoge prioriteit te geven en te integreren in nationale en stedelijke planningsprocessen.

Kwetsbare groepen 

Om er voor te zorgen dat juist kwetsbare groepen de kans krijgen om mobiel te blijven schreef WECF een wedstrijd uit. In de vorm van een zogeheten ‘seed grant’ (€500), werden 2 projecten financieel ondersteund op het gebied van actieve mobiliteit.  De prijs was een geldbedrag van 500 euro en gaf de winnaarsde mogelijkheid om ook op de door WECF in 2018 georganiseerde events rondom haar werk over de SDG’s de projecten te presenteren. De winnaars van de projectsubsidies waren Keistad Fietsfestival in Amersfoort en Fietsschool Haarlem.  

Startersfietsen voor nieuwkomers 

Nieuwkomers in Nederland kunnen over het algemeen niet fietsen. Zij hebben veelal zelf geen fiets en hebben een startersfiets nodig die hun de mogelijkheid geeft met beide benen op de grond te staan. Het is dus belangrijk dat zij een aangepaste fiets krijgen met handremmen. Een goede vouwfiets voldoet het beste aan deze eisen, omdat die qua grootte heel goed aan het postuur van cursisten kan worden aangepast. Als cursisten eenmaal kunnen fietsen, stappen zij over op een grotere fiets, waarover de Fietsschool nu wel de beschikt.

De 500 euro projectsubsidie is gebruikt voor de aanschaf van twee 2e hands vouwfietsen en een leskist. Daar zit werkmateriaal in: pilonnen, hoedjes om een parcours uit te zetten waarbij cursisten leren bochtjes te draaien en een goede balans te houden. Ook een pomp, een set sleutels en ander gereedschap.  Een groot bijkomend voordeel is dat de vouwfietsen ook na 2018 kunnen worden gebruikt.

Eerste peuterloopfietsenkampioenschap

Op donderdag 11 oktober opende Hans Buijtelaar, wethouder mobiliteit van Amersfoort, samen met initiatiefnemers Imke van de Venne en Jocelyn Kemker-de Kruif het allereerste Keistad Fietsfestival in Theater Film Café De Lieve Vrouw in Amersfoort. Een festival waar de fiets centraal staat en er verschillende activiteiten om de fiets heen worden georganiseerd. 

Het eerste Keistad Fietsfestival bood een breed programma met fietsactiviteiten voor jong en oud, een feestje met de fiets in de hoofdrol. Er waren lezingen, toertochten, de Kids Night Ride en voor de sportievelingen een MTB toer en een wielrentoertocht, en een grote Fiets Fair met allerlei activiteiten, workshops, clinics en foodtrucks. De 500 euro projectsubsidie van WECF werd gebruikt voor het aanleggen van het parcours en de organisatie van het Amersfoorts loopfietsenkampioenschap, een wedstrijd voor kinderen van 2 tot 5 jaar, op zaterdag 13 oktober.  Juist omdat het festival een groot bereik had en ze een specifieke activiteit organiseerden voor de allerjongsten besloten we dit initiatief te honoreren. 

 


Meer Nieuws

#HerstoryofChange: Het belang van de internationale vrouwenbeweging
WECF organiseert zaterdag 13 april workshop tijdens Afrikadag in het KIT, Amsterdam
19.03.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

Dien met je organisatie een projectvoorstel in en 'Maak Europa Duurzaam voor Iedereen'!
Subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN" open tot en met 15 februari 2019
12.01.2019

Duurzaamheid is niet alleen voor rijke mensen
Maak Europa Duurzaam voor Iedereen maakte inspiratiesessies voor energiegesprekken met je buren mogelijk in Leiden
19.12.2018

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018