WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Babyís in couveuse blootgesteld aan extra gezondheidsrisicoís door lekken hormoonverstorende stoffen uit medische hulpmiddelen

Deze week verschijnt, gelijktijdig met de WHO-conferentie over Gezondheid & Milieu in IsraŽl, een nieuw rapport dat laat zien dat ziekenhuizen in een aantal landen al volop bezig zijn met deze vervanging. Nederland blijft achter

30.04.2015 |Persbericht

 

Haifa, IsraŽl, 30 april 2015 - Babyís in de couveuse worden blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen, Bisfenol-A (BPA) en ftalaten, die uit het plastic lekken van de medische hulpmiddelen.  Wetenschappers pleiten voor vervanging met hulpmiddelen zonder deze schadelijke stoffen. Deze week verschijnt, gelijktijdig met de WHO-conferentie over Gezondheid & Milieu in IsraŽl, een nieuw rapport dat laat zien dat ziekenhuizen in een aantal landen al volop bezig zijn met deze vervanging. Nederland blijft achter.

 

Download hier het persbericht in doc. of in pdf.


De non-profitorganisatie Health Care Without Harm, waarbij in Europa veel ziekenhuizen, gezondheidsdeskundigen en zelfs zeventien landen zijn aangesloten, beschrijft in dit rapport de gezondheidsrisicoís van huidige medische hulpmiddelen, waaruit de hormoonverstorende stoffen Bisfenol-A en ftalaten blijken weg te lekken, waardoor blootstelling van patiŽnten plaatsvindt. Het rapport geeft een lijst van veiligere alternatieven voor deze medische hulpmiddelen. Daarnaast worden goede voorbeelden beschreven van landen als Oostenrijk waar ziekenhuizen al bezig zijn om die alternatieven toe te passen op nationaal niveau. In Nederland is het Westfriesgasthuis zoín voorloper.

Het internationale gender- en duurzaamheidsnetwerk WECF, Stichting Ecobaby en Health Care Without Harm roepen vandaag  in een brief aan minister Schippers op om ook in Nederland hoge prioriteit te geven aan vervanging van medische hulpmiddelen die bisfenol A (BPA) en ftalaten bevatten. Volgens een recent rapport van de EU Commissie voor beoordeling van nieuwe gezondheidsrisicoís, SCENIHR, lopen met name vroeggeboren babyís in intensive care en kleine kinderen die langdurig medische behandeling ondergaan, mogelijk gezondheidsschade op door blootstelling aan BPA en ftalaten. Het rapport van HCWH presenteert een analyse van veiligere alternatieven die beschikbaar zijn op de markt en pleit voor een uitfasering van ftalaten en bisfenol A (BPA) in medische hulpmiddelen.

De groep vroeg-geborenen verdient hierbij de hoogste prioriteit, omdat juist hier de blootstelling  dichtbij of boven de veiligheidsgrens blijkt te zijn. Alles wordt in de neonatale afdelingen gedaan om deze babyís een zo goed mogelijke start in het leven te geven. Juist voor die groep moet er alles aan gedaan worden om blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen te vermijden.

WECF, Health Care Without Harm, en Stichting Ecobaby roepen daarom de minister van Volksgezondheid op om samen met de zorgsector en zorgverzekeraars zo snel mogelijk BPA en ftalaten in medische hulpmiddelen te vervangen met veiligere alternatieven.

ďBetere alternatieven zijn beschikbaar voor bijna alle producten die worden gebruikt in de dagelijkse gezondheidszorg. Het is dan een kwestie van keuze: kiezen we betere alternatieven of kiezen we ervoor om het groeiende bewijs van potentieel gevaar voor onze patiŽnten te negeren", aldus Dr. Gavin W. ten Tusscher, kinderarts in het Westfriesgasthuis-ziekenhuis in Hoorn.

Sascha Gabizon, Algemeen Directeur van WECF, riep tijdens haar speech op de WHO-conferentie in Haifa, IsraŽl, alle lidstaten op om onmiddellijke nationale actie te ondernemen om de hormoonverstorende stoffen uit medische hulpmiddelen uit te faseren. "De zorgsector heeft de plicht om patiŽnten, met inbegrip van kwetsbare groepen te beschermen, tegen blootstelling aan potentieel schadelijke stoffen. Gezondheidszorg moet niet alleen ziekte genezen maar vooral ook voorkomenĒ.

Lees hier: Non-Toxic Healthcare: Alternatives to Phthalates and Bisphenol A in Medical Devices
 


Noten:

Rapport HCWH

Rapport SCENIHR

Parma tot Haifa: De verklaring van Parma bevat de eerste tijdsgebonden doelstellingen van de EHP op het milieu en gezondheid. Een van de doelstellingen van de Parma-verklaring is het aanpakken van de bezwaren van persistente, hormoonverstorende en bio-accumulerende schadelijke stoffen en nanodeeltjes; en van nieuw opkomende vraagstukken. Dit werd in 2010 geratificeerd door de lidstaten op de Vijfde MinisteriŽle Conferentie over Milieu en Gezondheid in Parma.*****


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 

Marie Kranendonk, Senior Adviseur Chemicals & Health
Telefoon: 06-53556941 of 0418-514067
E-mail: marie.kranendonk@wecf.eu

Chantal Van den Bossche, Communicatiemanager WECF
Telefoon: 06-28129992
E-mail: chantal.vandenbossche@wecf.eu 

www.wecf.eu ; www.childprotectfromchemicals.eu 


Meer Nieuws

Plastic speelgoed, door recycling, vervuild met giftige stoffen uit electronisch afval
ďGiftige stoffen uit elektronisch afval mogen gewoon niet teruggevonden worden in kinderspeelgoed. Dit probleem moet op nationaal en mondiaal niveau worden aangepakt,Ē stelt Chantal Van den Bossche, woordvoerder van het Gender- en Duurzaamheidsnetwerk WECF, dat als Nederlands IPEN-lid meewerkte aan het onderzoek
18.04.2017

Komt er ooit een verbod op hormoonverstorende stoffen?
Of er in de toekomst een verbod komt op EDCís blijft vooralsnog een vraag. In juni 2017 zal de Europese Commissie nieuwe regelgeving rondom chemische middelen presenteren, waarin duidelijk moet worden of er strengere maatregelen komen rondom hormoonverstorende stoffen in producten.
10.04.2017

"Bestrijdingsmiddelen in beken en kanalen - Feiten over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe"
WECF Nederland publiceert rapport over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe
24.03.2017 | Margriet Samwel-Mantingh

WECF vraagt zich af waarom milieu & gezondheid in Nederland geen thema's zijn in de verkiezingscampagnes
Nieuw rapport WHO toont aan dat milieuvervuiling verantwoordelijk is voor de dood van 1,7 miljoen kinderen per jaar
10.03.2017

Geldelijk gewin boven onze volksgezondheid
WECF ondertekent samen met 65 maatschappelijk organisaties brief aan voorzitter Europees Parlement over TTIP
07.07.2016