Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF lanceert Ecofeministische kieswijzer voor Europese verkiezingen

Op 23 mei gaat Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Maar hoe scoren de politieke partijen als het op ecofeministische thema’s aankomt?

20.05.2019 |Op 23 mei gaat Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Maar hoe scoren de politieke partijen als het op ecofeministische thema’s aankomt? WECF werkte de afgelopen maanden aan een Ecofeministsche kieswijzer voor de Europese verkiezingen. Onze experts beoordeelden ook de Nederlandse partijprogramma’s op zowel hun ecologische als feministische gehalte. 

Op de website van WECF International vinden kiezers scores van tien Nederlandse partijen op acht ecofeministische kwesties. Bijvoorbeeld #PeriodPower, waarbij we hebben gekeken of partijen aandacht hebben voor het belang van betaalbare menstruatieproducten zonder schadelijke stoffen. En bijvoorbeeld in hoeverre partijen zich inzetten voor het uitbannen van microplastics en het realiseren van een rechtvaardige energietransitie waarbij aandacht is voor de genderdimensie.  

Daarnaast hebben we gekeken of partijen iets willen doen aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in besluitvorming. “Juist nu rechts-conservatieve partijen macht winnen in Europa is het voor feministische mannen en vrouwen van belang om te gaan stemmen. We kunnen deze verkiezingen niet overlaten aan mensen die voor vrouwen vooral een rol achter het aanrecht zien, of aan klimaatontkenners,” aldus Kirsten Meijer, directeur van WECF in Nederland. 

Op de Ecofeministscorecard zijn de uitslagen te zien van tien partijen, na bestudering van hun partijprogramma's. Het gaat om D66, CDA, VVD, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, PVV en ChristenUnie-SGP. Welke politieke partij krijgt een rode, oranje of groene score?  Uit de kieswijzer blijken grote verschillen. 

#ecofeministscorecard

https://www.wecf.org/ecofeministscorecard/ 

https://www.wecf.org/wp-content/uploads/2019/05/Ecofeminist-scorecard-Netherlands-UPDATED.pdf

     

Deze scorecard is ontwikkeld in het kader van het 'Make Europe Sustainable for All´ project, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Europese Commissie.

 


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

#HerstoryofChange: Het belang van de internationale vrouwenbeweging
WECF organiseerde ook dit jaar weer een workshop tijdens de Afrikadag in het KIT, Amsterdam
19.03.2019