Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Report on Toxic Toys for prime time TV, the Netherlands

Gevaar in de Kinderkamer - reportage Uitgesproken VARA, 3 december 2010

03.12.2010


<<>>


Giftig speelgoed in Nederlandse winkels: De Duitse Consumentenbond Stiftung Warentest heeft 50 speelgoedartikelen voor kinderen onder de drie jaar getest op giftige stoffen.  Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van dit speelgoed onder andere kankerverwekkende stoffen bevat . Tweederde van het speelgoed is zelfs heel erg giftig, stelt de bond in het artikel ‘Alarm im Kinderkamer’ dat in november gepubliceerd is.

Veel van het in Duitsland geteste speelgoed ligt ook in de Nederlandse speelgoedwinkels of is via het Internet te verkrijgen. Het gaat bijvoorbeeld om speelgoed als Bob de Bouwer en Wendy, Thomas and Friends van RC2, de Gosig Golden en de Mula hamerset van Ikea. Ook toont het Duitse onderzoek aan dat de in Nederland verkochte IKEA producten Gosig Golden speelgoedbeest en de Mula timmerset Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) bevatten. Deze stoffen zijn kankerverwekkend en worden bijvoorbeeld gevormd bij de vergassing van kolen, bij het aanbranden van eten (barbecuen), het verstoken van brandstof en het zit ook in sigarettenrook.

Toxicoloog, professor Martin van den Berg, zegt in Uitgesproken VARA dat schadelijke stoffen niet thuishoren in kinderspeelgoed. Bovendien hebben ze geen enkele functie maar worden alleen maar gebruikt omdat het tot goedkope productie leidt. En het gezondheidsrisico is voor kleine kinderen extra groot omdat zij speelgoed vaak in hun mond stoppen.

De producenten (IKEA, RC2 en Depesche) die Uitgesproken VARA zeggen dat ze voldoen aan de Europese normen en dat wat hen betreft was daar mee de kous af is. IKEA schrijft: “Echter het lage gehalte van PAK dat is gevonden in de test van deze twee producten is ons inziens niet schadelijk voor kinderen. Beide producten voldoen zowel aan de juridische voorwaarden als aan onze eigen IKEA voorwaarden”. Miesje van Rijn van de ORNES, Organisatie van Nederlandse Speelgoedleveranciers staat achter de speelgoedbranche
 
Professor van den Berg zegt dat de speelgoedfabrikanten terecht zeggen aan de normen te voldoen. Volgens hem ligt het probleem bij de overheid. De EU normen zijn niet goed genoeg en moeten snel worden aangescherpt.

De Nederlandse Consumentenbond en Consument en veiligheid doen in Nederland geen onderzoek naar giftig speelgoed.

Ook vragen we Ingrid Elbertse van WECF, Women in Europe for a common future, om een reactie. Zij zetten zich o.a. voor de veiligheid van kinderen.