Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

No toxic substances in our childrens clothes!

WECF concerned about discovery of toxic substances like phtalates in children's pyjamas, despite reassuring statement of Dutch Food and Consumer Product Safety Authority (VWA) (tekst in het Nederlands)

28.03.2008 |Chantal van den Bossche
Vrouwen- en milieuorganisatie Women in Europe for a Common Future (WECF) eist van de Voedsel en Waren Autoriteit een volledig onderzoek naar  de aanwezigheid van schadelijke chemische stoffen in kinderkleding. Zowel de Nederlandse overheid en de Europese Unie moeten maatregelen treffen tegen het gebruik van ftalaten en de aanwezigheid van formaldehyde in (kinder)kleding.

Het Europese vrouwennetwerk Women in Europe for a Common Future blijft bezorgd over de vondst van giftige stoffen in kinderpyjama’s, ondanks de geruststellende opinie van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Deze pyjama’s zijn o.a. te koop bij de HEMA en Zeeman, maar wellicht  in meer winkels en op locale markten. De Belgische consumentenbond Test-Aankoop vond deze stoffen bij het testen van 10 kinderpyjama’s. Het is misschien het topje van de ijsberg en daarom is het van groot belang dat de VWA snel een breder onderzoek gaat uitvoeren naar  de aanwezigheid  van ftalaten en formaldehyde in kleding, vooral in kinderkleding.

"Wat wij al lang vreesden, is dat de vrolijke plastic opdruk op kinderkleertjes gevaarlijke stoffen bevatten als weekmakers (ftalaten). WECF is het niet eens met de VWA die aangeeft dat  de pyama’s geen gevaar opleveren  omdat er geen direct huidcontact is. Kinderen kunnen met hun armpjes en handen tegen de opdruk slapen en dan is er wel direct huidcontact. Bovendien kunnen ftalaten ook weglekken uit het zachte plastic en uitwasemen. Hierdoor lopen kinderen gevaar de ftalaten in te ademen”, zegt Marie Kranendonk, voorzitter van WECF. "Juist met kinderen mogen geen risico's worden genomen, omdat zij nog in hun ontwikkelingsfase zitten en daardoor veel kwetsbaarder zijn voor chemische stoffen dan volwassenen ."

” Wij vinden de reactie van de VWA te laks. De VWA zou na dit signaal direct meer tests moeten uitvoeren op kinderpyjama’s en kinderkleding. Wij voelen ons als consumenten niet goed beschermd als de VWA kinderkleding niet regelmatig controleert op dergelijke toxische stoffen” , zegt Marie Kranendonk.

Ftalaten zijn weekmakers om plastic soepel te maken en hebben een hormoonverstorende werking. Ze kunnen een rol spelen bij het ontstaan van kanker. Ook hebben ze een negatieve invloed op de ontwikkeling van de voortplantingsorganen en vruchtbaarheid. Een kind dat zo'n pyjama draagt,  wordt iedere nacht blootgesteld aan deze giftige stoffen. Maar ook overdag kan hetzelfde kind worden blootgesteld als het kleertjes draagt met een plastic opdruk. Dus het gaat niet alleen om die ene pyjama maar om alle kleertjes die worden verkocht met pvc-opdruk waarin ftalaten aanwezig zijn.  Ook van formaldehyde is al heel lang bekend dat het een gevaarlijke stof is. Formaldehyde wordt voornamelijk gebruikt als desinfecteermiddel tijdens de productie van kleding. Vooral kleding uit landen als China en India bevatten hoge gehaltes formaldehyde. Ook deze stof wasemt uit een kledingstuk en wordt ingeademd. Formaldehyde is onlangs aangetroffen in geďmporteerde kindermatrasjes. WECF heeft met milieu - en gezondheidsorganisaties geprotesteerd tegen het gassen van containers waarin consumentenproducten en voedsel aanwezig zijn. De overheid mag niet laks zijn met maatregelen hiertegen.

Het is onverantwoord dat winkelketens als de Hema en Zeeman zelf niet veel kritischer zijn op de kinderkleertjes die zij inkopen. Het is immers al een hele tijd bekend dat ftalaten gevaarlijk zijn, ze zijn niet voor niets in kinderspeelgoed verboden. De winkelbedrijven verschuilen zich nu achter het feit dat er nog geen wettelijke bepalingen zijn die ftalaten in kleding verbieden. De overheid en de EU hadden al veel meer maatregelen moeten treffen tegen het toepassing van ftalaten, maar de chemische industrie heeft die maatregelen weten te vertragen.  “Wij, als vrouwennetwerk, roepen alle kledingzaken op om geen producten meer  te leveren die schadelijke stoffen als ftalaten en formaldehyde bevatten. En dat op de eerste plaats te garanderen voor kinderkleding en andere kinderproducten”, zegt Kranendonk.