Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

"Nog te vaak giftige stoffen in speelgoed" - "Still too many toxic toys"

Belgian newspaper writes about German Ökotest in Dutch

24.11.2008 |Het Laatste Nieuws
Het Duitse consumentenmagazine ÖKO-TEST heeft in de aanloop naar Sinterklaas en Kerstmis allerlei speelgoed getest. Bijna de helft van de 68 geteste stukken verschillende soorten speelgoed vertoonden ernstige mankementen, ze bevatten vaak giftige stoffen.

"Niet alles wat in de zak van zwarte piet zit deugt"

"Catastrofale testresultaten"
Ouders willen altijd het beste voor hun kinderen onder de kerstboom of in het schoentje en dus testte het magazine 68 stukken speelgoed uit de ganse wereld. Het ging ondermeer om poppen, bouwblokjes, knuffelbeestjes, autootjes en "action figures". De stukken speelgoed werden getest op schadelijke chemische stoffen en veiligheid. De resultaten waren een catastrofaal, schrijft ÖKO-TEST.

Giftige stoffen
De helft van de geteste producten bevatten giftige stoffen en waren onveilig. Meer nog, vijf producten zijn zo gevaarlijk dat het onverantwoord is om ze te verkopen. "We merken dat onze test niet zonder gevolgen blijft. Consumenten hebben door de jaren heen hun aankoopgedrag aangepast maar toch zijn er nog altijd genoeg mensen die gevaarlijk speelgoed van minderwaardige kwaliteit blijven kopen", zegt hoofdredacteur Jürgen Stellpflug van ÖKO-TEST. "Ondanks de vrij strenge veiligheidsnormen vonden we toch poppen die levensgevaarlijk zijn voor kinderen. In de 'Simba Dolly My Rag Doll' en de 'Bratz Play Sportz Yasmin Fitness' zaten giftige stoffen." De concentratie giftige stoffen in de kleren van de poppen was soms zo hoog dat ze bij kinderen makkelijk tot lever- of nierschade kunnen leiden. "Een discussie over het gevaar van de chemische troep in dat speelgoed is overbodig, het is gewoon gevaarlijk", aldus Stellfplug. Kinderen nemen die stoffen op via de huid en helemaal erg wordt het, als ze het speelgoed in hun mond steken.

Hoe duurder, hoe beter
Het magazine geeft consumenten twee gouden tips. De stelregel is eigenlijk simpel: hoe duurder het speelgoed, hoe beter de kwaliteit, luidt het advies. Ouders kunnen zelf ook redelijk goed testen of het speelgoed deugt of niet. "Ruik er gewoon even aan. Hangt er een geurtje aan, koop het dan zeker niet want dan zit het vol gevaarlijke stoffen. (vsv)

21/11/08 06u46

Related News

Meet the Winners of the Gender Just Climate Solutions Award at COP24
On the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, we awarded Gender Just Climate Solutions Winners at the climate negotiations in Katowice, Poland
11.12.2018

Invitation: Gender Just Climate Solutions Award 2018
10 December, COP24 Katowice
04.12.2018

Getting to the Future We Want
4-7 November, Brussels: European Environmental Bureau’s (EEB) Annual Conference
12.11.2018

GoodFood4All
WECF and partners all over Europe start GoodFood4All Campaign
06.11.2018