Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Spelbrekers! Geen gif in het speelgoed van onze kinderen!

WECF teleurgesteld: 16 december keurde het Europese Parlement de nieuwe speelgoedrichtlijn goed

27.11.2008 |WECF Press Release
16 december heeft het Europese Parlement beslist over de nieuwe speelgoedrichtlijn. WECF is erg teleurgesteld in de uitkomst van deze stemming omdat nog steeds lage doses kankerverwekkende stoffen toegestaan zijn in het speelgoed van onze kinderen.

Maak politici bewust van hun verantwoordelijkheid ten aanzien van onze  kinderen. Zet hier uw handtekening voor speelgoed zonder gif. Wij zorgen ervoor dat de kaart terechtkomt bij Nederlandse Europarlementariërs.

Geen gif in het speelgoed van onze kinderen!

WECF actie op donderdag 27 november op de Stadhuisbrug in Utrecht

Utrecht, 26 november 2008 - Met het Sinterklaasfeest op komst draait de speelgoedindustrie momenteel op volle toeren. Maar veel speelgoed bevat schadelijk stoffen, zelfs kankerverwekkende stoffen. Kopers hebben meestal geen keuze, omdat informatie over schadelijke stoffen in  speelgoed ontbreekt.  WECF, Women in Europe for a Common Future voert daarom van 1 tot 16 december een voorlichtingscampagne over de nieuwe Europese Speelgoed Richtlijn.

Met de actie “Spelbrekers!  Weg met giftig speelgoed” wijst WECF op de gevaren van schadelijke stoffen in speelgoed en pleit de organisatie voor een radicale herziening van de nieuwe Speelgoed Richtlijn. Want kankerverwekkende stoffen horen gewoonweg niet thuis in speelgoed.  Om ouders hiervan bewust te maken organiseerde het Europese Vrouwen- en Milieunetwerk WECF een speelgoedactie op donderag 27 november van 11 tot 2 op de Stadhuisbrug in het centrum van Utrecht.

De bijeenkomst werd, ondanks het slechte weer, goed bezocht en vooral de pers had aandacht voor de nieuwe Europese Speelgoedrichtlijn. Interviews werden gegeven aan De Gouden Greep van de EO, De Heer Ontwaakt (radio 2), Radio Kassa (radio 1), Radio Utrecht, Dagblad Utrecht, Trouw, de Telegraaf en Het Laatste Nieuws en twee internationale persagentschappen stuurden hun fotografen.


Onder het motto 'Spelbrekers! Weg met giftig speelgoed!' benadert WECF, Women in Europe for a Common Future, donderdag winkelende moeders en vaders. Er worden folders uitgedeeld en op borden komt te staan welke chemische stoffen speelgoed soms bevat. WECF wijst daarbij onder meer op vlamvertragers en weekmakers. Een neonataloog geeft belangstellenden tekst en uitleg.

WECF  wil dat er op het speelgoed informatie komt over de gebruikte stoffen zodat consumenten een bewuste keuze kunnen maken én bepleit een grondige herziening van de bestaande Europese speelgoed richtlijn. De voorlichtingscampagne gaat ook na Sinterklaas door en duurt tot 16 december, de dag dat het Europees Parlement zich over de nieuwe richtlijn buigt. "Het is ongelofelijk hoeveel gevaarlijk speelgoed er iedere week de Europese Unie binnenkomt,  met name uit China. Toch  kan maar een fractie tegengehouden worden, omdat maar een beperkt aantal gevaarlijke stoffen in speelgoed gereguleerd zijn en met de herziening van de Speelgoed Richtlijn wordt de situatie er niet beter op", aldus Marie Krandonk,  voorzitter van WECF.

Tot op de dag van vandaag bestaat er geen gezamenlijk Europees keurmerk systeem. Hierdoor kunnen ouders geen weloverwogen keuzes kunnen maken en dus speelgoed vermijden dat hun kinderen schade toe kan brengen. Bezorgd ouders kunnen op dit moment alleen vertrouwen hun eigen zintuigen. Als speelgoed raar of chemisch ruikt of slecht aanvoelt, dan is het waarschijnlijk niet geschikt voor kleine kinderen. Marie Kranendonk, voorzitter van WECF, vraagt zich af: “Kiest  de EU en onze eigen overheid er eerder voor om 'spelbreker' te zijn voor  onze kinderen  dan voor speelgoed fabrikanten die schadelijke  spullen maken?  Veiligheid van speelgoed moet voorop staan,  er zouden helemaal geen schadelijke stoffen in mogen zitten. Maar in de EU  dreigen  door de lobby van de speelgoed fabrikanten  kortetermijnbelangen zwaarder te wegen dan de gezondheid van kinderen”.

Stoffen als ftalaten , broom brandvertragers hebben aangetoonde gezondheidsrisico's, ze zijn hormoonverstorend, of  kankerverwekkend,  maar ze worden in heel veel speelgoed gevonden. De veiligheidsnormen zijn niet aangepast op de grote gevoeligheid van kinderen. De net gepubliceerde speelgoedtest in het Duitse consumententijdschrift Ökotest stelt zelfs dat in de helft van al het onderzochte speelgoed schadelijke stoffen zijn aangetroffen.

Als ouders eerlijke en volledige informatie zouden krijgen over schadelijke stoffen in speelgoed, zouden ze  veilige producten kiezen. Maar zelfs die informatie krijgen ze niet om de belangen van speegoedfabrikanten niet te schaden.  Marie Kranendonk stelt dan ook:  “Na twintig jaar hebben we nu de kans om een verbod in te stellen op alle gevaarlijke chemische stoffen in het speelgoed van onze kinderen. Zeker in het geval van speelgoed, dat geen essentieel product is, dat we niet nodig hebben om te overleven, moeten we eisen dat het onze kinderen niet ziek kan maken. Daarom moeten alle CMR’s (carcinogene en mutagene stoffen en stoffen met schadelijke invloed op de voortplantingsorganen) volledig worden uitgesloten, zonder uitzondering. Speelgoed is niet gemaakt om te overleven, het moet leuk zijn. De gezondheid van onze kinderen is essentieel!”

Zojuist is bekend geworden dat de stemming voor de nieuwe richtlijn van 16 december is verplaatst naar 16 januari. Dan beslist het Europese Parlement over de nieuwe speelgoedrichtlijn. Maak politici bewust van hun verantwoordelijkheid ten aanzien van onze  kinderen. Zet uw handtekening voor speelgoed zonder gif. Vul de actiekaart in op onze site door te klikken op de banner in de rechterbovenhoek en wij zorgen ervoor dat de kaart terechtkomt bij Nederlandse Europarlementariërs.
Related News

Meet the Winners of the Gender Just Climate Solutions Award at COP24
On the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, we awarded Gender Just Climate Solutions Winners at the climate negotiations in Katowice, Poland
11.12.2018

Invitation: Gender Just Climate Solutions Award 2018
10 December, COP24 Katowice
04.12.2018

Getting to the Future We Want
4-7 November, Brussels: European Environmental Bureau’s (EEB) Annual Conference
12.11.2018

GoodFood4All
WECF and partners all over Europe start GoodFood4All Campaign
06.11.2018