Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

"Baby room directive"

Babykamerrichtlijn - artikel op het Brussels Log

21.08.2009 | Brussels Log, Financieel DagbladBabykamerrichtlijn - Brussel kent vele lobbyclubs. Een daarvan is de Women in Europe for a  Common Future, die nobele vrouwendoelen koppelt aan net zulke nobele milieudoelen.

Wij van Brussels Log negeren niet graag oproepen van Europese organisaties die zich inzetten voor een gemeenschappelijke toekomst. Daarom dit bericht, dat gaat over babykamers.

Want de WECF, die vorig jaar al galmend de noodklok luidde over speelgoed en de aanwezigheid van chemicaliŽn daarin, vestigt nu de aandacht op milieuproblemen in de kamers voor de allerkleinsten.

Wat wil namelijk het geval? Aanstaande mamma's en pappa's gaan natuurlijk in anticipatie op de komst van de ooievaar als een gek schilderen, timmeren, berenbehang plakken en ga zo maar door.

Da's allemaal prima, maar de WECF wijst er nu op dat er bij al die voorbereidingen behoorlijk veel vervelende stoffen vrij kunnen komen. Die zijn schadelijk voor de baby en voor de moeder.

De lobbyorganisatie zet daarom in samenwerking met de Franse consumentenorganisatie "60 millions de Consommateurs" een babykameronderzoek op in Nederland, Frankrijk, Griekenland, Duitsland en Groot-BrittanniŽ.

De organisaties vragen jonge dan wel aanstaande ouders een heus milieuonderzoek in de kamer van de allerkleinsten te doen. In ruil voor twintig euri krijgen deelnemers een testkit die een week in de babykamer moet staan om daar de luchtkwaliteit te meten.

Voordeel voor de WECF: zij krijgen zicht op de ongetwijfeld abominabele omstandigheden in menige babykamer. Voordeel voor de ouders: zij weten of aanvullende maatregelen (bv langdurig luchten) noodzakelijk zijn.

Brussels Log vindt dit een sympathieke actie en verspreidt daarom graag de boodschap van de WECF.

Nadelen zien we ook. Wat als een eurocraat hiervan lucht krijgt, en bezwangerd raakt van het idee van een Europese babykamerrichtlijn die - behoudens de baby zelf - allerlei dingen harmoniseert zodat de baby in elke EU-lidstaat in dezelfde superveilige en schone omstandigheden zijn/haar flesje krijgt, tukje doet en verhaaltje hoort? Loopt zoiets niet uit op eenheidsworst-babykamers waar geen ruimte is voor de zo broodnodige personal touch?

Misschien wil de WECF stiekem ook wel zoiets. Maar soit, als we moeten kiezen tussen meer administratieve lastendruk en 100% veiligheid voor onze nazaten, dan is de keuze snel gemaakt.