Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

WECF and nine partners present at start up meeting Project Nesting the Netherlands

"Parents themselves are responsibles for the choices they make for their children and should be more active for better legistlation concerning hazardous chemicals in baby products"

19.02.2010 |Het is onbegrijpelijk dat er zo weinig Nederlanders interesse hebben in duurzame babyproducten. Dit terwijl de kleintjes dagelijks worden blootgesteld aan giftige badeendjes, verzorgingsproducten en pesticiden in voeding, zou je denken. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo verwonderlijk, want de meeste mensen hebben er vertrouwen in dat wat je in de Nederlandse winkels tegenkomt wel zal zijn goedgekeurd door de Nederlandse Staat, toch? Niets is minder waar!

Tijdens een bijeenkomst van het WECF (Women in Europe for a Common Future) in Utrecht sprak de chemicus Demi Theodori op 15 februari 2010 over de passieve houding van de overheid ten opzichte van ziekmakende stoffen in consumptieartikelen. Zo is het al twintig jaar lang bekend dat weekmakers in badeendjes de hormonen van kleine jongetjes aantasten. Als je het koopt staat er tegenwoordig alleen maar op het etiket dat kinderen onder de drie er beter niet mee kunnen spelen. Het rare is dat jochies van vier dan dus wel kans lopen om een abnormale testosteron ontwikkeling op te lopen of zelfs onvruchtbaar kunnen worden.

Naast de badeendjes zijn er legio stoffen door het RIVM getest en schadelijk voor de gezondheid bevonden. Het probleem is dat het RIVM geen wetten mag maken om dergelijk stoffen te verbieden. De politiek schijnt er te weinig mee te doen en de verantwoordelijkheid bij de consument te leggen. Als ouder moet je dus zelf actief onderzoek gaan doen naar schadelijke stoffen en zelf bepalen wat je koopt.

Omdat dit praktisch niet te doen is voor ouders, gaat het WECF binnenkort starten met de campagne ĎEen Veilig Nestí. Het is een forum waar ouders informatie kunnen krijgen over veilige materialen en producten. De site is al online, maar er zal nog veel meer informatie worden toegevoegd:http://www.eenveilignest.nl/.

Het WECF is een netwerk van organisaties in 40 landen in Europa en Centraal AziŽ. WECF helpt vrouwen om hun woonomgeving gezonder en duurzamer te maken. De vrouwen in het netwerk ontwikkelen praktische oplossingen en vragen politici om actie te ondernemen. WECF gelooft in het recht op een gezond milieu voor iedereen!


Tekst: Anne de Haan, Karmijntekst


Related News

Meet the Winners of the Gender Just Climate Solutions Award at COP24
On the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights, we awarded Gender Just Climate Solutions Winners at the climate negotiations in Katowice, Poland
11.12.2018

Invitation: Gender Just Climate Solutions Award 2018
10 December, COP24 Katowice
04.12.2018

Getting to the Future We Want
4-7 November, Brussels: European Environmental Bureauís (EEB) Annual Conference
12.11.2018

GoodFood4All
WECF and partners all over Europe start GoodFood4All Campaign
06.11.2018