Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

WECF organiseert dinsdagmiddag 9 november Dialoogtafel ‘Nanodeeltjes in de babykamer’

Recent onderzoek NVWA laat zien dat nanosilica – E551 - mogelijk gevaar kan opleveren voor gezondheid, hoewel het onbeperkt gebruikt mag worden als anti-klontermiddel

07.11.2010 | WECF Nederland Press ReleaseUtrecht, 8 november 2010 –  Nanotechnologie is overal, dus ook in baby- en kinderproducten. Het wordt toegepast in de chemische, technische en medische wereld en nanodeeltjes worden verwerkt in oplossmiddelen voor soep en poedermelk.Op dit moment is nog totaal onduidelijk hoe schadelijk nanodeeltjes kunnen zijn. Tot er meer bekend is moeten consumenten zelf bepalen of ze het risico nemen. Helaas kunnen baby’s en kleine kinderen dit niet. Vrouwen- en Milieu Netwerk WECF organiseert daarom op 9 november een dialoogtafel voor jonge (groot)ouders en retailers over nanotechnologie in Utrecht voor iedereen die in het onderwerp is geinteresseerdVolgens de onderzoekers is op dit moment totaal onduidelijk hoe schadelijk nanodeeltjes kunnen zijn. Onbekend is namelijk hoe de nanodeeltjes door het maagdarmkanaal worden opgenomen. Dat is bepalend voor eventuele schadelijkheid. Want als de nanodeeltjes niet oplossen en in hun geheel door de darmwand heengaan, dan zijn de effecten onbekend. Juist pasgeborenen zijn extra kwetsbaar als ze geen borstvoeding krijgen, omdat hun darmen nog niet helemaal uit ontwikkeld zijn en E551 ook onbeperkt gebruikt mag worden als oplosmiddel in kunstmatige babyvoeding volgens de e-nummerlijst van het voedingscentrum*. Nieuw onderzoek is dus hard nodig. De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit neemt nu het zekere voor het onzekere en gaat zo’n onderzoek volgend jaar laten doen. Hieruit rolt een beoordeling van de risico’s waarover vervolgens de ministers van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) en Economie, Landbouw & Innovatie (EL&I) geadviseerd zullen worden. Tot die tijd moeten consumenten zelf bepalen of ze het risico nemen. Helaas kunnen baby’s en kleine kinderen dit niet.

WECF maakt zich sterk voor de gezondheid van alle kinderen door te werken aan betere wetgeving en handhaving, een groter aanbod aan gezonde en veilige producten en aan betere informatie voor ouders. Met de campagne “Nano in de babykamer” wil het vrouwen- en milieunetwerk, samen met retailers, producenten en wetenschappers, werken aan meer bewustwording over het gebruik van nanotechnologie in alledaagse consumptieartikelen, met name bij producten die gebruikt worden door (zwangere) vrouwen en kleine kinderen. Aan de hand van gefilmde interviews met retailers, producenten en experts leidt WECF jonge ouders door de virtuele babykamer. “Zolang de veiligheid van nanodeeltjes niet gewaarborgd kan worden, vinden wij dat producten met nanotechnologie zeer zorgvuldig moeten worden onderzocht en dat er uit moet worden gegaan van het voorzorgsprincipe”’, stelt Marie Kranendonk, oprichtster van WECF, ‘We zitten niet te wachten op een probleem waarvan de gevolgen vergelijkbaar zouden kunnen zijn met die van asbest.’   WECF wil daarom ook goede wet- en regelgeving rondom de verschillende soorten nanodeeltjes en is blij met de beslissing van het Europese Parlement deze zomer om veiligheid voorop te stellen als het om toepassing van nanodeeltjes in voedsel gaat.  Kranendonk: “Uit onderzoek blijkt dat nanodeeltjes de bloed- en celbarrières gemakkelijk passeren. Wij vragen dus om extra voorzorg en goed onderbouwd onderzoek voordat toepassingen worden gebruikt die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor zwangeren, baby’s en kinderen. Daarnaast reageren mannen en vrouwen, vanwege hun lichaamsbouw, anders op blootstelling aan bepaalde stoffen en mogelijk dus ook op nanodeeltjes. Het is dan ook belangrijk dat de overheid duidelijke regels stelt”.  

De dialoogtafel “Nano in de babykamer” zal plaatsvinden op dinsdagmiddag 9 november van 14.00 uur tot 16.30 uur in Jeugdtheaterhuis de Berenkuil in Utrecht. Naast jonge (groot)ouders, komen ook retailers en onderzoekers aan het woord. De dialoog vindt plaats in Jeugdtheaterhuis De Berenkuil aan de Biltstraat te Utrecht. De toegang is gratis.

Deelnemers aan de middag zijn Barry van der Meer, natuurkundige en redacteur nanotechnologie bij Kennislink, Maaike van Zijverden, toxicologe en werkzaam bij het RIVM, Marie Kranendonk, oprichtster van WECF, Liesbeth van Vogelenzang van het Centrum voor Milieurecht en Manong Gagic, moeder en eigenaar van webwinkel en internetplatform Green Jump.
Daarnaast zal input worden gegeven door een ouderpanel van bewuste ouders met daarin Tamara Hijl, initiator van de duurzame babydoos van Baby-B-Good, Joerka Deen van Gentleminds.nl, Elke Wisseborn van Spauk, Ursula Haase van zonnekleding.nl, Dennis Vermaas van Studio8C en Sanna Kuisma, student.

AANMELDEN kan heel eenvoudig via info@eenveilignest.nl of online via onze website: http://nano.eenveilignest.nl/mysite/email/invitation2.html
U kunt het programma hier downloaden
Een routebeschrijving vindt u hier

Meer weten? Bezoek onze virtuele babykamer op: www.nano.eenveilignest.nl
 
´Nano in de Babykamer’ wordt mede mogelijk gemaakt wordt door Nanopodium www.nanopodium.nl. De Commissie voor de Maatschappelijke Dialoog over Nanotechnologie wordt geïnformeerd over de uitkomsten van dit project.
________________________________________
 
Noot voor de pers:
 
Persvoorlichting WECF Chantal van den Bossche  +31-6 28129992, chantal.vandenbossche@wecf.eu.

*E-nummerlijst voedingscentrum voor het gebruik van toevoegingen: http://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/Documents/Voedingscentrum/Professionals/100706%20E-nummerlijst.pdf