Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Nano particles in children's room - Nanofestival in Amsterdam Science Centre NEMO marks the end of campaign

WECF sluit campagne af met babykamer en debat tijdens Nanofestival in NEMO

24.01.2011 | WECF Press ReleaseKan nanotechnologie ook gebruikt worden in speelgoed? Of in speciale warmhouddekentjes of in flesjes of spenen?  Denk en filosofeer met ons mee in onze nano babykamer tijdens het Nanofestival in NEMO, Amsterdam, donderdag 27 januari. 

Het festival is ook de afsluiting van de WECF Campagne Nano in de Babykamer.  Het vrouwen- en Milieunetwerk wilde hiermee, samen met retailers, producenten en wetenschappers, werken aan meer bewustwording over het gebruik van nanotechnologie in alledaagse consumptieartikelen, met name bij producten die gebruikt worden door (zwangere) vrouwen en kleine kinderen.  In de babykamer vindt je meer informatie over deze campagne en kun je filmverslagen van interviews met retailers, producenten en experts bekijken.Wist u bijvoorbeeld dat nanotechnologie wordt gebruikt  in sokken, voedingsbeha’s en in zonnebrandcrème?

Op 27 januari organiseert het Nanopodium het Nanofestival "De kracht van het kleine" in NEMO, Amsterdam. Tijdens dit festival kunt u via meer dan veertig verschillende activiteiten kennismaken en meepraten over nanotechnologie en ook met ons. Wij zijn vanaf 19.00 uur aanwezig met een nanobabykamer en nemen deel aan het festivalprogramma met een debat: "Wat doet nanotechnologie in de babykamer? Praat mee met een panel van jonge ouders van 20.45 tot 21.15 uur. Voor het festival kunt u zich aanmelden bij het Nanopodium: www.nanofestival.nl.

Wat is Nanotechnologie?
Nanotechnologie, het knutselen met bouwstenen van een miljoenste millimeter, kan veel gaan veranderen: op het gebied van duurzaamheid (betere verpakkingen, zuinige batterijen), gezondheidszorg (vroege diagnostiek, nieuwe behandelmethoden voor kanker), energievoorziening (efficiënte zonnepanelen), materialen (krasvaste lak, vuilwerend textiel), communicatie (zeer kleine en snelle computers, telefoons en camera’s). De nano deeltjes hebben andere eigenschappen dan grotere deeltjes van dezelfde stof en worden juist daarom gebruikt. Maar omdat nanotechnologie zo nieuw en anders is, weet niemand welke gevaren de nieuwe materialen met zich meebrengen. Het is belangrijk te beseffen dat niet in alle ‘nanoproducten' daadwerkelijk nanodeeltjes zijn verwerkt. Vaker is nanotechnologie in het productieproces gebruikt. Voor consumenten is het lastig om producten met nanodeeltjes te herkennen omdat er nog geen verplichting is om nanotoepassing op producten te vermelden.

Nanodeeltjes: schadelijk voor je baby?
Nanotechnologie roept allerlei vragen op, zowel praktische als ethische vragen. “Zolang de veiligheid niet gewaarborgd kan worden, vinden wij dat producten met nanodeeltjes zeer zorgvuldig moeten worden onderzocht en dat er uit moet worden gegaan van het voorzorgsprincipe”’, stelt Marie Kranendonk, oprichtster van WECF, ‘We zitten niet te wachten op een probleem waarvan de gevolgen vergelijkbaar zouden kunnen zijn met die van asbest.’   WECF wil daarom ook goede wet- en regelgeving rondom de verschillende soorten nanodeeltjes en is blij met de beslissing van het Europese Parlement om veiligheid voorop te stellen als het om toepassing van nanodeeltjes in voedsel gaat.  Kranendonk: “Uit onderzoek blijkt dat nanodeeltjes de bloed- en celbarrières gemakkelijk passeren. Wij vragen dus om extra voorzorg en goed onderbouwd onderzoek voordat toepassingen worden gebruikt die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor zwangeren, baby’s en kinderen. Daarnaast reageren mannen en vrouwen, vanwege hun lichaamsbouw, anders op blootstelling aan bepaalde stoffen en mogelijk dus ook op nanodeeltjes. ”.  
 
WECF
WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit meer dan 100 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.

WECF maakt zich sterk voor de gezondheid van alle kinderen door te werken aan betere wetgeving en handhaving, een groter aanbod aan gezonde en veilige producten en betere informatie aan ouders.
 
Meer weten? Bezoek onze virtuele babykamer op: www.nano.eenveilignest.nl

Het volledige persbericht vindt u hier