Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF Deutschland

WECF France

WECF Nederland

Facebook

Twitter

YouTube

Minder is meer! Gezonde schoonmaakproducten voor een gezonder huis

WECF schoonmaakmiddelenwijzer geeft raad

23.08.2011 | Persbericht WECF NederlandUtrecht, 24 augustus 2011  -  Een fris, schoon huis. Wie wil dat nu niet? Om te voorkomen dat jouw kind gifstoffen inademt in plaats van schone lucht, heeft WECF een schoonmaakgids uitgebracht met handige tips voor het veilig schoonhouden van baby’s speel- en slaapplek en de rest van het huis.  Na de Speelgoedwijzer en de Babyverzorgingswijzer komt WECF met een derde handige folder voor jonge ouders. De gids informeert over de aanwezigheid van schadelijke chemicaliën die worden gebruikt in schoonmaakmiddelen en hun mogelijke impact op de gezondheid van kinderen.


 
De schoonmaakgids verschijnt als onderdeel van de campagne “Een Veilig Nest”, die zich richt op (aanstaande) ouders. Zuigelingen en jonge kinderen worden door de producten waarmee ze dagelijks in contact komen blootgesteld aan allerlei chemicaliën. Kinderen zijn het meest gevoelig voor de giftige effecten van ‘gewone’ schoonmaakmiddelen en andere huishoudelijke chemicaliën. Waarom? Ze zijn kleiner dan volwassenen en wanneer ze dezelfde dosis chemicaliën binnenkrijgen als volwassenen heeft dit een sterker effect op hun lichaam. Daarnaast zijn hun organen nog in ontwikkeling en deze kunnen de schadelijke stoffen minder goed verwerken. Het immuunsysteem van kinderen is minder goed ontwikkeld en hun huid is teerder dan die van volwassenen. Kinderen ontdekken de wereld met hun handen, hun mond en ze spelen op de vloer. Ze bevinden zich vanwege hun lengte ook dichter bij die vloer, de grootste vergaarbak van chemische resten.

Zijn er wetten die onze kinderen beschermen?
Schoonmaakmiddelen vallen onder de Europese schoonmaakmiddelenrichtlijn, de richtlijn betreffende algemene productveiligheid, biociden en REACH. Toch zijn er nog steeds gevaarlijke stoffen in schoonmaakmiddelen te vinden. 
Ingrid Elbertse, projectleider van Een Veilig Nest stelt: “ Hoewel alle schoonmaakmiddelen onderworpen zijn aan Europese regelgeving, REACH, biedt dat geen garanties. Deze richtlijn geldt namelijk voor zowel volwassenen en kinderen, terwijl wij vinden wij dat de officiële wetgeving niet eens voldoet als bescherming voor volwassenen. Op de lijst toegestane stoffen staan namelijk ook stoffen die zich al op de SIN-lijst* bevinden, de lijst van schadelijke stoffen, samengesteld door het International Chemical Secretariat, die met onmiddellijke ingang zouden moeten worden verboden”.

Naast een handig overzicht met schadelijke stoffen staan er ook talloze tips in de wijzer waar je gelijk mee aan de slag kunt. Want soda, citroensap, bloem en azijn doen het vaak net zo goed of nog beter als schoonmaakmiddel. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.

Women in Europe for a Common Future, WECF, voert campagne voor een gifvrije omgeving. De WECF Wijzers verschijnen als onderdeel van Een Veilig Nest. Een Veilig Nest is een project van WECF dat zich richt op (aanstaande) ouders. Een Veilig Nest organiseert daarnaast ook bijeenkomsten. Deze workshops – babyverzorging, ‘bouw een veilig nest’ (in bouwmarkten) – en huisbezoeken door het clean GreenTeam – worden momenteel als pilots uitgevoerd en zijn gratis te bestellen. 

De eerstkomende workshops „babyverzorging“ vinden plaats op donderdag 8 september 's morgens van 10-12 uur en op dezelfde dag 's middags van 13-15 uur.  Locatie Westeinde 4, 2969 BK Oud Alblas.  Deelname is geheel kosteloos.  Meer informatie of aanmelden voor één van deze workshops? Stuur een mailtje naar advies@eenveilignest.nl of info@bewusteouders.nl

Bekijk hier  de nieuwe schoonmaakgids van WECF, of nog beter:

Geef je op voor een bezoek van ons Clean Green Teams!
Ons deskundige team komt op verzoek naar jouw huis of organisatie om tips op maat te geven en te demonstreren hoe je met eenvoudige middelen een baby fris huis kan krijgen. Bovendien krijg je een pakket met deze schoonmaakmiddelen van ons cadeau.  Hoe zit het met jouw schoonmaak-regime? Vraag het aan het Clean Green Team!
Heb je belangstelling? Geef je dan op via www.eenveilignest.nl

WECF is een netwerkorganisatie bestaande uit 120 vrouwen- en milieuorganisaties in veertig landen in Europa en de EECCA regio (Oost-Europa, Kaukasus en Centraal-Azië) die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie. Met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op Europees, VN, nationaal en internationaal niveau.

--------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie of beeldmateriaal:
Persvoorlichting WECF: Chantal van den Bossche  +31-6 28129992, chantal.vandenbossche@wecf.eu
•    Meer informatie over het werk van WECF is te vinden op www.wecf.eu  en op www.eenveilignest.nl
•    Meerdere exemplaren van de schoonmaakmiddelenwijzer voor uw buurtcentrum of school zijn tegen verzendkosten te bestellen via advies@eenveilignest.nl

DE SIN LIJST (Substitute It Now List)
De Sin lijst, samengesteld door het in Zweden gevestigde International Chemical Secretariat (ChemSec) bestaat uit de meest gevaarlijke chemicalien volgens de Europese richtlijnen. De lijst bevat die stoffen die worden omschreven als ‘substances of very high concern’ volgens REACH, de Europese chemicalienrichtlijn. Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken, DNA veranderen of schade toebrengen aan het hormoonsysteem. De lijst bevat ook giftige stoffen die niet makkelijk kunnen worden afgebroken en die op die manier kunnen zorgen voor onomkeerbare schadelijke effecten.  www.sinlist.org