Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Deens Verbod op Ftalaten

"We kunnen niet op de EU wachten" - Dit waren de woorden van de Deense minister van Milieu Ida Auken gebruikte om de recente Deense beslissing tot een verbod op 4 ftalaten in consumentenproducten toe te lichten.

10.09.2012 | Elizabeth Ruffinengo
“We kunnen niet op de EU wachten" - Dit waren de woorden van de Deense minister van Milieu Ida Auken gebruikte om de recente Deense beslissing tot een verbod op 4 ftalaten (DEHP, DBP, DIBP en BBP)  in consumentenproducten zoals douchegordijnen, tafel textiel, plastic wanden zwembad, enz. toe te lichten. Naar aanleiding van een eerder verbod op bisfenol A in kinderlunchboxen en twee parabenen in cosmetica voor kinderen, toont Denemarken zich opnieuw als een aanvoerder in het uitbannen van hormoonontregelaars.

Denemarken had eerder een beperking van de vier ftalaten op EU-niveau voorgesteld. Deze regeling onder REACH is echter verworpen door ECHA (European Chemicals Agency). Hoewel men de risico's die kunnen voortvloeien uit het combineren van soortgelijke stoffen niet ontkent, zag men geen reden tot een versneld verbod,  omdat deze vier stoffen de komende jaren onder de REACH-verordening zullen gaan vallen. Denemarken kiest voor snelle actie, de EU lijkt de voorkeur te geven aan een ander tempo.

"De terughoudendheid van de EU om een verdere stappen te nemen, zoals de Denen doen, is verrassend. Vooral omdat  grote bedrijven zoals Johnson & Johnson al laten weten dat zij bepaalde EDC’s in hun producten niet meer zullen gebruiken. We moeten nu handelen om de gezondheid van de generatie van morgen te beschermen ", zegt Anne Barre, voorzitter van WECF Frankrijk.


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

WECF reageert op commentaren onderzoeksrapport weidevogels en bestrijdingsmiddelen in Gelderland
De publicatie van ons onderzoeksrapport "Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven“ heeft geleid tot een golf van publiciteit en een reactie van Minister Schouten
13.05.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018