Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Informatie over Stoffen: Voldoende Basis voor Vertrouwen en Verantwoorde Keuzes?

Twee maal per jaar organiseert de klankbordgroep stoffen, in samenwerking met VNO-NCW, VNCI en WECF, een minisymposium over het stoffenbeleid van de overheid en zaken die spelen bij maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven.

10.04.2012 | WECF
Dit keer was de chemische industrie aan de beurt en zij kozen voor het thema “informatie over stoffen – voldoende basis voor vertrouwen?” , een thema waar WECF als maatschappelijke organisatie heel blij mee was. Het thema werd hoe vertrouwen te creeeren in de chemische industrie.

Presentaties werden gegeven door Sascha Gabizon , die met name in haar presentatie liet zien dat de huidige registratie informatie over ECHA niet de meest nuttige was. Ook was er voldoende gelegenheid om met name een onderwerp aan te snijden waar WECF zich op lobbygebied erg sterkt voor maakt: speelgoed. De speelgoedindustrie doet er alles aan om strengere regels wat betreft barium en lood te voorkomen. Daarnaast gaven we het voorbeeld van de plasticizer industrie die zelfs niet kloppende informatie geeft op hun website over het ftalaat DEHP. Ook werd het persbericht verspreid over ECDs en het verhoogde risico door hormoonverstorende stofffen op het gebied van diabetes en obesitas. De industrie heeft miljoenen voor hun lobby, helaas hebben maatschappelijke organisaties dit niet. Daarom is een symposium als dit, waarbij industrie, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties met elkaar de dialoog aangaan zo nuttig.

Ons voorstel aan de industrie – vertrouwen winnen bij het publiek doe je niet door miljoenen uit te geven aan lobby en propaganda, maar vertrouwen winnen doe je juist als je gezondheidsproblemen serieus neemt, om te beginnen met EDCs en om te accepteren dat er een daadwerkelijke behoefte is aan onafhankelijke bronnen van informatie en aan de rol van een maatschappelijke organisatie als WECF die zaken aan de orde stellen waar mensen mee zitten, zoals het accumulerende cocktail effect van gevaarlijke ftalaten.

WECF was blij om te zien dat ze niet meer allen stond als maatschappelijke organisatie in dit debat. Na lange tijd was Greenpeace weer actief aanwezig en daardoor werd ook heel erg duidelijk dat Greenpeace en WECF hun totaal eigen rol hebben in het maatschappelijk middenveld en elkaar mooi kunnen aanvullen.Meer Nieuws

Europese Commissie voor Europees Hof van Justitie gedaagd vanwege uitblijven criteria voor hormoonverstoorders
De Europese Commissie (EC) is door Zweden voor de rechter gedaagd vanwege het uitblijven van criteria voor hormoonverstorende stoffen (EDCs) die noodzakelijk zijn om gepaste maatregelen te nemen om de blootstelling aan EDC's aan te pakken.
24.11.2015

Verschuiving Nederlandse positie ten aanzien van hormoonverstoorders zichtbaar
AO leefmilieu 6 november: Over over het belang van gezondheid & milieu, hormoonverstoorders & goede voorlichting aan zwangere vrouwen
11.11.2014 | Chantal van den Bossche

WECF en partners doen WOB aanvraag over bericht 27% speelgoed met verboden ftalaten
Het Nederlandse Inspectie rapport over REACH in 2013 liet zien dat er in 2012 een duidelijke toename was geweest van het aantal Nederlandse bedrijven dat zich niet aan de wet hield als het ging om het aantal toegestane gevaarlijke stoffen in speelgoed.
08.08.2014 | Chantal van den Bossche

Ronde Tafel Hormoonverstorende Stoffen in Nieuwspoort
Wemos en WECF sloegen handen ineen op nationale milieudag om druk te zetten op Nederlandse beleid rondom EDCs
15.06.2014 | Chantal van den Bossche

Halfjaarlijks minisymposium REACH
WECF Directeur spreekt over REACH en handhaving vanuit de visie van de consument
23.04.2014 | Chantal van den Bossche