Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Veilig cosmeticagebruik tijdens de zwangerschap

Welke cosmetica zijn nu wel en niet veilig tijdens de zwangerschap?

29.08.2012 | Ouders Online, Henk Boeke


Ouders Online besteedde deze zomer ruim aandacht aan de Cosmeticawijzer van WECF's  Een Veilig Nest. Hieronder vindt u de hele tekst van het artikel:

Welke cosmetica zijn nu wel en niet veilig tijdens de zwangerschap? Die vraag is belangrijk, omdat het niet alleen om de moeder gaat, maar ook om het ongeboren kind, dat extra kwetsbaar is. Ongeboren kinderen zijn zo kwetsbaar omdat ze nog onvolgroeid zijn, en omdat er zoveel stoffen makkelijk – via het bloed en de placenta – overgedragen kunnen worden van de moeder naar het kind. Dan denk je in de eerste plaats aan alcohol- en medicijngebruik, maar ook cosmetica zouden een risico kunnen vormen.


Aan de andere kant is de vraag wat veilig is en wat niet ontzettend moeilijk te beantwoorden, omdat er zo weinig te testen valt. Je kunt geen stofjes uitproberen op de huid van een zwangere vrouw en dan kijken of het kind er later iets aan overhoudt. Dat zou onethisch zijn. Het enige wat je kunt doen, is waarschuwen voor stoffen die in andere omstandigheden gevaarlijk bleken te zijn. Of je baseren op casuïstiek, oftewel specifieke gevallen waarin er iets mis is gegaan.

Een tweede reden waarom het zo moeilijk is om iets te zeggen over schadelijkheid, is de rol van doseringen en hoeveelheden. Is één likje al schadelijk? Of twee? Of drie? Vergelijk het met de discussie over kunstmatige zoetstoffen in light-producten, zoals aspartaam en cyclamaat. Vooral van cyclamaat wordt gezegd dat dat ongezond is. Maar ja, wanneer? Met een paar kilo misschien. Van het drinken van één glas light-frisdrank is nog nooit enig gezondheidsrisico geconstateerd. Noch op korte termijn, noch op langere termijn.

Het enige wat je dán kunt doen, als je niet weet wanneer – in welke doseringen en hoeveelheden – een bepaalde stof schadelijk is, is het zekere voor het onzekere nemen, en de cosmetica waar die stof in zit, gewoon niet gebruiken. Bij medicijnen heb je soms geen keuze (als niet gebruiken schadelijker is dan wel gebruiken) maar bij cosmetica meestal wel.

Cosmeticawijzer van de WECF
De WECF (Women in Europe for a Common Future) voert campagne voor een gifvrije omgeving. Na de Speelgoedgids en de Babyverzorgingswijzer hebben ze nu een Duurzame cosmeticawijzer voor zwangere vrouwen gepubliceerd.

De Cosmeticawijzer is een handige folder met tips om schadelijke stoffen in cosmetica te vermijden, met name tijdens de zwangerschap, plus adviezen voor gezondere alternatieven.


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019