Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Bisphenol A vanaf 1 januari in Belgie verboden in verpakkingen kindervoedsel

Al sinds juni 2011 geldt een verbod op de verkoop van zuigflessen met Bisphenol A. Dit verbod wordt nu uitgebreid naar voedingsverpakkingen voor kinderen tot 3 jaar en zal ingaan op 1 januari 2013.

01.11.2012 | Chantal van den Bossche
Bisphenol A wordt gebruikt voor de productie van polycarbonaten en epoxyharsen. Polycarbonaten is een veelgebruikt plastic in speelgoed, hervulbare water- en melkflessen, bekers... Epoxyharsen worden o.a. gebruikt voor de binnenbekleding van conservenblikken en drinkblikjes. Alle consumenten worden hier aan blootgesteld, maar vooral jonge kinderen ondervinden meer gezondheidsrisico's omdat zij een hogere blootstelling(per kilogram lichaamsgewicht) hebben dan volwassenen.

Al sinds juni 2011 geldt een verbod op de verkoop van zuigflessen met Bisphenol A. Dit verbod wordt nu uitgebreid naar voedingsverpakkingen voor kinderen tot 3 jaar en zal ingaan op 1 januari 2013. Volgens de Hoge Gezondheidsraad is er teveel onzekerheid over de veiligheid van de stof en dient op basis van het voorzorgsprincipe de blootstelling van jonge kinderen zo laag mogelijk worden gehouden. Voor de Gezinsbond mag het verbod nog verder uitgebreid worden voor voedselverpakkingen die speciaal op kinderen en jongeren gemarket zijn.

Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

Mogelijk relatie tussen medicijnvervuiling en autisme
In onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in Neuroscience Letters wordt een verband gelegd tussen verontreiniging van oppervlaktewater door uitgescheiden medicijnen en autisme bij de mens. De hoofdauteur van dit onderzoek, Gaurav Kaushik, licht tijdens de Green Pharmacy conferentie in Utrecht, op 27 oktober, zijn onderzoeksbevindingen toe
26.10.2017

Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen
Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.
20.10.2017

WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiŽring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen EuroparlementariŽrs op om criteria te verwerpen
27.09.2017