Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Canada maakt gebruik van "schandelijke tactiek" door zich te verzetten tegen opnemen van asbest op de lijst van gevaarlijke stoffen

Door verzet tegen opname in Annex 3 van de Rotterdam Conventie wint Noord-Amerikaanse land de ‘kankerveroorzakers’ prijs

22.06.2011 | WECF nieuws
Canada heeft de ‘kankerveroorzakers’prijs gekregen voor het saboteren van het Verdrag van Rotterdam door hun nee tegen het opnemen van witte asbest in de lijst van gevaarlijke stoffen, annex 3 van de Rotterdam Conventie.Op dit kritieke moment, op het punt van een succesvolle consensus, kondigt Canada plotseling aan dat "CANADA NIET IN DE POSITIE IS OM CHRYSOTYLE IN DE LIJST OP TE NEMEN”, waarmee de consensus de nek om werd gedraaid.

Canada was tijdens de crisisgroep de vergadering vandaag het enige land dat zich uitsprak en het enige land dat weigerde het fundamenteel wetenschappelijk feit, dat chrysotiel asbest gevaarlijk is en dat gebruikers moeten worden geďnformeerd over de gevaren om zo beter in staat te zijn burgers te beschermen, te accepteren.

Madhu Dutta uit India, lid van de ROCA (Rotterdam Alliance) delegatie merkte op dat "de hel losbrak" na de aankondiging, omdat landen geschokt waren door deze gewetenloze zet.

Alexandra Caterbow, lid van de ROCA delegatie, dat het maatschappelijk middenveld op de conferentie vertegenwoordigt, was geschokt door het gedrag van Canada. "Dit zijn beschamend tactieken" merkte Caterbow op. "Het is een algemene VN-procedure om je positie ter sprake te brengen op het moment dat dit punt op de agenda staat - dat was gisteren ochtend. Alleen toen we op het punt stonden consensus te bereiken heeft Canada de stilte doorbroken ".

Kathleen Ruff, Senior Human Rights adviseur bij het Rideau Institute, riep: "Het is niet te geloven dat de regering Harper niet alleen asbest wil blijven exporteren, maar dit onverantwoord wil doen en het fundamentele recht van voorafgaande informatie, weigert."
Ruff zei vervolgens: "De regering zegt dat het " gecontroleerd gebruik "van asbest ondersteunt, maar in de praktijk stelt het land alles in dienst van het belemmeren van controles bij de export van asbest."

De kwestie van het opnemen van chrysotiel asbest op de lijst van gevaarlijke stoffen zal terug komen op de plenaire vergadering van morgen. "Alle ogen zullen gericht zijn op Canada om te zien of de Canadese regering vannacht hun hart laten spreken", zei Ruff.

WECF is aanwezig met een delegatie tijdens de Rotterdam Conventie. Informatie kan dagelijks worden gevolgd via www.rocalliance.blogspot.com  en via www.cancerculprits.orgMeer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

WECF reageert op commentaren onderzoeksrapport weidevogels en bestrijdingsmiddelen in Gelderland
De publicatie van ons onderzoeksrapport "Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven“ heeft geleid tot een golf van publiciteit en een reactie van Minister Schouten
13.05.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018