Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Kinderopvang? Natuurlijk duurzaam! - Met De Groene Giraf, stimuleringsprijs voor duurzame kinderopvang

WECF en Een Veilig Nest blij met initiatief om kinderopvang te verduurzamen

17.07.2012 | Persbericht De Groene Giraf
BUSSUM Ė Groen doen doe je voor de toekomst. Maar hoe groen onderneemt de branche die met de toekomst werkt?  De branche ontdekt het zelf met de vragenlijst duurzame kinderopvang van De Groene Giraf!

De Groene Giraf helpt ondernemers in de kinderopvang duurzamer ondernemen en beloont koplopers in de branche met een kunstwerk en de eretitel 'duurzaamste kinderdagverblijf, buitenschoolse opvanglocatie of kinderopvangorganisatie van Nederland'. Behalve als meetinstrument is deze vragenlijst goed te gebruiken als checklist. De lijst geeft gemakkelijk uitvoerbare tips om minder energie en grondstoffen te verbruiken en de uitstoot van afval te verminderen. Daarbij krijgt de invuller handvatten om duurzaamheid en duurzame ontwikkeling in de bedrijfsvoering en pedagogiek te verankeren.

De Groene Giraf wordt dit jaar alweer voor de tweede keer uitgereikt in de categorieŽn kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en kinderopvangorganisatie. Vorig jaar vroegen ruim 500 ondernemers de vragenlijst aan. Bijna 50 aanbieders van kinderopvang durfden het ook daadwerkelijk aan om hun duurzame prestaties door een vakjury te laten beoordelen. Dit jaar staat de teller al op 25. Meedoen kan tot 15 september.

De jury
Op 10/10 (de Dag van de Duurzaamheid 2012) maakt De Groene Giraf de negen genomineerden bekend. Daarna volgt een jurybezoek aan de genomineerden. Na het juryoverleg vindt in november de prijsuitreiking plaats. De vakjury bestaat uit:

  • Marjan Minnesma voorzitter - directeur Urgenda + nr 1 Dagblad Trouw duurzame top 100
  • John Ringens - directeur Stichting Waarborgfonds Kinderopvang
  • Gjalt Jellesma -  voorzitter ouderbelangenvereniging BOinK
  • Marc Veekamp - projectleider kinderopvang bij Veldwerk Nederland
  • Alexa Petersen - manager projecten kinderopvang 2Samen, Den Haag, winnaar 2011
  • Ilonka Pulles - directeur Ons Kindercentrum, Culemborg, winnaar 2011
  • Marianne van Gend - directeur De Tweeling Kinderopvang, Nijmegen, winnaar 2011
  • Christy Duijvelaar - TreeVelop People en Planet
  • Ilse Vlaming - bureau plan d.

Waarom een stimuleringsprijs?
Kinderen zijn onze toekomst. Maar hoe die toekomst er uitziet en hoe de kinderen van nu omgaan met de natuur en het milieu bepalen de opvoeders van vandaag. De Groene Giraf vindt dat duurzaam ondernemen in de kinderopvang nog te weinig een onderwerp is. De Groene Giraf wil laten zien dat duurzaam ondernemen niet alleen goed is voor het milieu en de toekomst van onze kinderen maar bovenal leuk om te doen, kwaliteitverhogend en kostenbesparend. De Groene Giraf verbindt op de achtergrond partijen in de branche om te komen tot een duurzame standaard voor de kinderopvang. Binnen een paar jaar moet deze standaard uitgangspunt zijn als het om kinderopvang gaat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Ilse Vlaming, initiatiefnemer en organisator van De Groene Giraf 06 41 848 766 / info@degroenegiraf.nl

Help ook mee de kinderopvang te verduurzamen -> Like De Groene Giraf op http://facebook.com/degroenegiraf   en volg hem op http://twitter.com/degroenegiraf  
Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland
Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen
11.05.2019

Chemische industrie bij woonwijk Zaltbommel. Is er een duurzame oplossing?
Comitť Bezorgde Burgers Zaltbommel organiseert bijeenkomst over risico's chemische industrie dichtbij de bebouwde kom
09.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018