Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Lancering Nederlands Actieplan 1325 ‘Vrouwen, Vrede, Veiligheid'

Bijna 40 organisaties waaronder WECF ondertekenden maandag 19 december het Nationaal Actieplan Resolutie 1325 in aanwezigheid van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, verschillende kamerleden en activisten uit vele landen

14.12.2011 | Chantal van den Bossche
Vrouwen spelen een belangrijke rol in (post-)conflictgebieden als Afghanistan, Burundi en Colombia. De Veiligheidsraad van de VN heeft dit in een resolutie erkend. Deze resolutie staat bekend als 'resolutie 1325': vrouwen, vrede, veiligheid. De plannen om vrouwelijk leiderschap in (voormalige) conflictgebieden en landen in transitie te bevorderen zijn vastgelegd in het Nederlands Actieplan voor de uitvoering van VN Resolutie 1325 (NAP 1325).

Deze werd 19 december feestelijk gelanceerd. WECF directeur Sascha Gabizon ondertekende  in aanwezigheid van drie ministers, waaronder Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, verschillende kamerleden en activisten uit vele landen het NAP1325.

Meer informatie op de website van het Nederlands Actieplan 1325

Vrouwen in conflictgebieden zijn niet alleen slachtoffers van het alom aanwezige geweld. Zij zijn ook krachtige personen die zich inzetten voor vrede en democratische wederopbouw van hun land. De drie winnaressen van de Nobelprijs voor de vrede 2011 staan symbool voor duizenden andere vrouwen die strijden voor vreedzame samenlevingen en gelijke kansen voor vrouwen en mannen. Ook de VN erkent deze belangrijke rol die vrouwen spelen in (post)conflictgebieden zoals Liberia, Afghanistan en DR Congo. In 2000 heeft de Veiligheidsraad van de VN unaniem een resolutie hierover aangenomen, beter bekend als ‘resolutie 1325’: vrouwen, vrede, veiligheid.

Bijna 40 Nederlandse organisaties waaronder WECF, Cordaid, Oxfam Novib en kennisinstellingen als de Universiteiten van Utrecht en van Wageningen, vrouwen- en vredesbewegingen alsook migranten-organisaties, hebben samen met de ministeries van Buitenlandse zaken, Defensie en Onderwijs, Cultuur &Wetenschap de handen ineen geslagen om deze vastberaden, inventieve, dappere vrouwen in (post)conflictgebieden actief te ondersteunen. De plannen om vrouwelijk leiderschap in (voormalige) conflictgebieden en landen in transitie te bevorderen zijn vastgelegd in het Nederlands Actieplan voor de uitvoering van VN Resolutie 1325 (NAP 1325). Deze erd 19 december feestelijk gelanceerd in De Waag in Leiden. In dezelfde week werd op de Beestenmarkt in Leiden de 3FM/Rode Kruis Serious request Glazenhuis-actie georganiseerd. Dit stond dit jaar in het teken van “Moeders in Conflictgebieden”.

Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

WECF reageert op commentaren onderzoeksrapport weidevogels en bestrijdingsmiddelen in Gelderland
De publicatie van ons onderzoeksrapport "Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven“ heeft geleid tot een golf van publiciteit en een reactie van Minister Schouten
13.05.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018