Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


EDCs (hormoonverstorende stoffen) in cosmetica

Opvallend onderzoek van de Deense Consumentenraad

04.06.2013 | Chantal van den Bossche
De Deense Consumentenraad heeft recentelijk samen met drie Europese consumentenorganisaties onderzoek gedaan naar hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten.

Dit onderzoek bestond uit het testen van 66 verzorgingsproducten voor een concentratie van in totaal 11 verschillende stoffen die mogelijk hormoonverstorend zijn. Alle producten die getest zijn bevatten minstens een van deze 11 stoffen. Deze stoffen zijn:

 • Methylparaben
 • Ethylhexyl methoxycinnamate
 • Triclosan
 • Ethylparaben
 • Benzophone 1
 • Cyclopentaoxane
 • Propylparaben
 • Benzophone 2
 • Cyclotetrasiloxane
 • Butylparaben
 • Benzophone 3

Als onderdeel van het onderzoek, werd er een ‘worst case scenario’ opgesteld. Bovendien werd er berekend aan hoe veel concentratie van deze hormoonverstorende stoffen een mens dagelijks risicoloos kan worden blootgesteld. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd aan verschillende experts, waaronder Andreas Kortenkamp (Brunel University) en Julie Boberg (DTU Food Denmark), welke hielpen met het berekenen van de hoeveelheid hormoonverstorende stoffen die geabsorbeerd worden door de huid en het lichaam.

De resultaten werden vergeleken met de dosis die verondersteld wordt een gezondheidsrisico te veroorzaken. De resultaten zijn verontrustend: er is een aanzienlijk risico om blootgesteld te worden aan potentiele hormoonverstorende stoffen op een niveau dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Deense tijdschrift ‘Think’ en door de Franse NGO ‘Que Choisir’.

Lees het Engelstalige artikel hier


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019