Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


30.000 handtekeningen aangeboden aan Franse ministers

Petitie om hormoonverstoorders in speelgoed te weren aangeboden aan Franse ministers voor Volksgezondheid en Milieu

23.04.2013 | Chantal van den Bossche
WECF, de moederorganisatie van Een Veilig Nest, heeft een succesvolle petitie met meer dan 30.000 handtekeningen om hormoonverstoorders in speelgoed te weren aangeboden aan Franse ministers.

De petitie dringt de Franse overheid er op aan om de Europese richtlijn over de veiligheid van speelgoed te herzien. REACH is een lijst die de productie en het gebruik van chemische middelen in consumentenproducten binnen de EU reguleert. Echter, REACH wordt nog steeds aangepast en veel stoffen krijgen uitzondering voor bepaald gebruik er van.

Frankrijk is op dit moment bezig om haar eigen nationale strategie omtrent hormoonverstoorders te ontwikkelen wat een kans biedt om de regelgeving te verscherpen en alle hormoon verstorende stoffen uit consumentenmiddelen (en in het bijzonder uit speelgoed) te halen. De petitie is een onderdeel van WECF’s campagne over de ‘safe toys coalition’ en haar pogingen om het bewustzijn over hormoonverstoorders en hun negatieve effecten op de gezondheid te vergroten.

Wetenschappelijke studies hebben laten zien dat Bisfenol A, Ftalen en andere hormoonverstoorders schadelijke stoffen zijn doordat ze de gevoelige hormoonbalans van het menselijk lichaam aantasten. Zelfs een kleine dosis en weinig blootstelling aan deze stoffen kan op lange termijn al ernstige effecten veroorzaken. Kleine kinderen die zich nog moeten ontwikkelen en zwangere vrouwen waarvan de hormoonbalans erg belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind, zijn in het bijzonder erg kwetsbaar. Hormoonverstoorders hebben een negatief effect op de reproductie, immuniteit, metabolisme en zelfs op gedrag.

Om zelf te leren hoe je hormoonverstoorders kunt ontwijken in alledaagse consumentenproducten hebben WECF en Een Veilig Nest een aantal handige wijzers gemaakt. Lees ze eens door en leer meer over het leiden van een gezond en chemicaliën vrij leven