Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


"Late Lessen uit Vroege Waarschuwingen" - EEA rapport over gezondheidsrisico’s, van tabak tot aan Bisphenol A

Europees Milieu Agentschap publiceert nuttig document voor beleidsmakers en de industrie over de wetenschap, voorzorgsmaatregelen en innovatie.

28.01.2013 |
Afgelopen woensdag, 23 januari 2013, heeft het Europees Milieuagentschap een rapport uitgegeven van 780 pagina’s lang. Dit rapport heet “Late Lessen uit Vroege Waarschuwingen” en gaat over wetenschap, voorzorgsmaatregelen en innovatie.

Dit rapport is opgesteld in samenwerking met een groot aantal externe auteurs en peer reviewers. De onderzoeken in dit rapport zijn gericht op verschillende chemische en technologische innovaties en geven speciale aandacht aan een aantal systematische problemen. Het ‘Late Lessen Project’ illustreert hoe schadelijk en prijzig het misbruik of negeren van voorzorgsmaatregelen kan zijn. Dit rapport laat ook zien hoe innovaties kunnen worden gemaximaliseerd met daarbij een minimale milieuschade.

Deze themas’s komen aan bod in de verschillende onderzoeken van het rapport:

  • Gezondheidsproblemen (Bijv. Lood in benzine, vinyl chloride, PCE, tabak, DDT, BPA)
  • Opkomende lessen uit ecosystemen (Bijv. biocides antifoulants, honingbijen en klimaatverandering)
  • Opkomende onderwerpen (GM gewassen, mobiele telefoons en nanotechnologie)
  • Implicaties voor de wetenschap en beleid

Het rapport en een samenvatting van 48 pagina’s zijn te vinden op deze website: http://www.eea.europa.eu/publications/late-lessons-2

Het rapport heeft ook veel extra informatie over Bisphenol A. Dit is een stof dat in voedselverpakkingen, medische apparaten en consumentenproducten te vinden is. Het rapport is niet alleen erg nuttig voor debatten over de industrie en bij het maken van beleid, maar het rapport is ook erg informatief en goed leesbaar voor iedereen die geïnteresseerd is.


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

Mogelijk relatie tussen medicijnvervuiling en autisme
In onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in Neuroscience Letters wordt een verband gelegd tussen verontreiniging van oppervlaktewater door uitgescheiden medicijnen en autisme bij de mens. De hoofdauteur van dit onderzoek, Gaurav Kaushik, licht tijdens de Green Pharmacy conferentie in Utrecht, op 27 oktober, zijn onderzoeksbevindingen toe
26.10.2017

Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen
Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.
20.10.2017

WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiëring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen Europarlementariërs op om criteria te verwerpen
27.09.2017