Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Alarmerende concentraties kwik in lichamen vrouwen en kinderen door ambachtelijke goudwinning

WECF co-organiseert side event over "Vrouwen en kwikvervuiling in de ambachtelijke goudwinningsgebieden" " op de Minamata Conventie Dipcom in Japan, donderdag 10 oktober

02.10.2013 | WICF
Photo Credit: Larr y C . Price/Pulitzer Center on Crisis R eporting, 2013

Minamata is een neurologisch syndroom dat wordt veroorzaakt door ernstige kwikvergiftiging. Minamata werd voor het eerst ontdekt in Minamata stad in Kumamoto prefectuur, Japan, in 1956. De ziekte wordt veroorzaakt door het vrijkomen van methylkwik in  industriŽel afvalwater. Door deze zeer giftige chemische bioaccumulatie raakte schelpdieren en vis in de Minamata Bay en de Shiranui Zee vergiftigd. De lokale bevolking raakte vergiftigd door het eten van deze vervuilde schelpdieren en vis.

In veel gebieden waar aan klein schalige ambachtelijke goudwinning gedaan wordt( ASGM ), voeren vrouwen de meest giftige taken uit, omdat deze taken de minste kracht vereisen. Deze banen zoals het gieten van de kwik in de molens, het mengen of het verbranden van amalgaam, gebeurt vaak met hun kinderen of baby's in de de buurt. In sommige landen dragen de vrouwen de stenen ook van de mijnen naar de verwerkingsinstallaties.

Biomonitoringsí resultaten, uit verschillende ASGM landen, tonen alarmerende concentraties van kwik in het haar, de urine en het bloed van kinderen, vrouwen en mannen aan. Er is een snel groeiende hoeveelheid aan kennis op dit gebied, wat ook is gebleken is dat er een aantal symptomen lijken op Minamata en de nadelige gevolgen en schade bij de ontwikkeling van de hersenen is van bijzondere zorg .

Een side-event wat mede georganiseerd is door WECF zal bespreken en presenteren wat er van de ramp in Minamata geleerd kan worden, hoe de gezondheid van vrouwen tegen kwikblootstelling het best beschermd kan worden en de beste manierom blootstelling aan kwik in ASGM gemeenschappen zoveel mogelijk te vermijden. Maar er zal ook aandacht worden besteed aan de bewustmaking en regelgevende maatregelen, die de overheid kan nemen ter ondersteuning. En de manieren waarop succesvolle en zinvolle kwik verdragen ervoor kunnen zorgen dat de blootstelling van kwik aan vrouwen , kinderen en toekomstige generaties verminderd kan worden.

Download de uitnodiging voor de side event hier

Dit side-event wordt mede georganiseerd door het Ministerie van Mijnen van EthiopiŽ , het ministerie van Volksgezondheid van IndonesiŽ en zal worden voorgezeten door de co-voorzitter van het Netwerk van vrouwelijke ministers en leiders van Milieu , HE Verheug Mabudafhasi , Ministerie van Water en Milieu Zaken van Zuid-Afrika , mede georganiseerd met WECF International , IPEN , de Women's Major Group bij UNEP , en met de steun van de Deense Ministerie van Milieu en de regering van Zwitserland.


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland
Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen
11.05.2019

Chemische industrie bij woonwijk Zaltbommel. Is er een duurzame oplossing?
Comitť Bezorgde Burgers Zaltbommel organiseert bijeenkomst over risico's chemische industrie dichtbij de bebouwde kom
09.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018