Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Nieuw rapport WHO: Het onbekende gevaar van EDCs

Hormoonverstoorders (EDCs) blijven een groot gevaar in een klein hoekje. Recentelijk heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport gepubliceerd over deze stoffen

15.04.2013 | Chantal van den Bossche
Hormoonverstoorders (EDCs) blijven een groot gevaar in een klein hoekje. Recentelijk heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rapport gepubliceerd over deze stoffen. Uit dit rapport komt bovenal naar voren dat deze EDCs een uitgebreidere en ingewikkeldere relatie met mens en dier hebben dan ooit gedacht.

In het menselijk lichaam zijn EDCs de oorzaak van verschillende ziektes zoals borstkanker en prostaatkanker. Hiernaast hebben EDCs ook aantoonbare negatieve effecten op verschillende dierenpopulaties. Aangezien er nog te weinig bekend is over EDCs, roept de WHO dan ook dringend op meer onderzoek naar deze schadelijke stoffen en hun effecten op menselijke gezondheid en het milieu te verrichten.

Om hier alvast aan te beginnen deed de Franse versie van de Consumentengids (Que Choisir) alvast een vergelijkend warenonderzoek tussen 66 populair cosmeticaproducten. Hun bevindingen zijn alarmerend te noemen. Veel gebruikte producten bevinden zich in de gevaarlijke zone en overschrijden dus de veiligheidsnormen voor EDCs.

Naast initiatieven zoals door Que Choisir, zetten organisaties als HEAL en PAN Europe zich ook actief in om deze EDCs verboden te zien worden in Europa. Bekijk hun gezamenlijke oproep hier.

Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

Mogelijk relatie tussen medicijnvervuiling en autisme
In onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in Neuroscience Letters wordt een verband gelegd tussen verontreiniging van oppervlaktewater door uitgescheiden medicijnen en autisme bij de mens. De hoofdauteur van dit onderzoek, Gaurav Kaushik, licht tijdens de Green Pharmacy conferentie in Utrecht, op 27 oktober, zijn onderzoeksbevindingen toe
26.10.2017

Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen
Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.
20.10.2017

WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiŽring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen EuroparlementariŽrs op om criteria te verwerpen
27.09.2017