Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


EWA Oeganda: Lessen over landbouw als een bedrijf

“Ik wist niet dat geld lenen de winst beïnvloedt”

14.10.2014 |
In het kader van het EWA programma in Oeganda worden trainingen georganiseerd voor trainers van boeren met als thema landbouw als een bedrijf (FAAB). De trainers die deelnamen zeiden dat de ervaring een grote eyeopener voor ze was. Ze realiseerden zich voor de eerste keer dat landbouw inderdaad een bedrijf is, zoals WECF het ziet, en dat het daarom zo ook benaderd moet worden.

Dit betekent dat men zich bewust moet zijn van alle kosten die verbonden zijn met landbouw en dat men kritisch moet kijken naar alle beschikbare opties voordat men bessluit om geld uit te geven aan een bepaalde activiteit omdat dit de winst kan beïnvloeden, negatief of positief.

De training vergelijkt de verschillende winsten die een boer kan krijgen wanneer verschillende methodes worden gebruikt. Deze methode bleek erg overtuigend voor de deelnemers en ook een heuse openbaring, omdat ze zich realiseerden dat geld lenen de winsten heel erg beïnvloedt. Het zijn de hoge rentes op leningen die de winsten verminderen en in het geval van een slechte oogst kan een lening zelfs de voortgang van de boerderij bedreigen. De deelnemers besloten daarom om te proberen de boeren te overtuigen om alleen eigen spaargeld, verkregen door de verkoop van hun producten, te gebruiken voor nieuwe investeringen in hun landbouwproces. “Ik heb geëist dat boeren blind leningen werden gegeven, nu weet ik dat boeren een berg geld verliezen in de vorm van rente op de leningen en als de gewassen mislukken is het nog erger”, zei een trainer.

De deelnemers voerden ook aan dat landbouw zonder de juiste boekhouding erg misleidend kan zijn. Ze zeiden dat in de meeste gevallen boeren geld lenen zonder het op te schrijven en daardoor niet met alle kosten rekening houden en zo uiteindelijk activa verkopen die bedoeld waren om de leningen mee terug te betalen. Het inkomens declaratie formulier, waarop alle kosten en inkomsten worden opgeschreven en overzichtelijk worden weergegeven, van de FAAB training kan boeren helpen om geïnformeerde beslissingen te maken met betrekking tot hun landbouwbedrijf.

De reacties op de FAAB training waren zeer positief. Veel deelnemers zeiden dat de training hun kennis had vergroot over de bedrijfsaspecten die komen kijken bij landbouw. “Als er een training is die me sterker heeft gemaakt, dan is het de FAAB training”, zei een deelnemer. “Ik ben nu beter uitgerust om mijn landbouwactiviteiten te doen en ook mijn andere bedrijven. Mijn perceptie van landbouw is volledig veranderd nu ik weet dat landbouw een nobele onderneming is.”

De FAAB training leert dat een voorzichtige selectie van ondernemingen gecombineerd met het gebruik van verbeterde inputs en andere productie praktijken een goed inkomen garanderen. Het is noodzakelijk voor boeren om opnieuw te investeren in hun eigen boerderijen. Dit gebeurt niet altijd, vanwege een gebrek aan kennis. Soms verdienen boeren een berg geld aan de productie van hun boerderijen, maar in plaats van dit te investeren in hun landbouwonderneming, investeren ze de opbrengst ergens anders waarna ze stoppen met de landbouw. Wanneer ze falen in de branche waar ze het geld in investeerden, zullen ze terugkeren naar landbouw, maar dan moeten ze helemaal opnieuw beginnen. Hierdoor is het niet verrassend dat diegene die opnieuw investeren in hun boerderijen het erg goed doen.

Meer Nieuws

Hoe een biogasinstallatie het leven van Jane verbeterde
WECF’s partner ARUWE helpt de gemarginaliseerde bevolking op het platteland vanOeganda
07.01.2016

WECF partner Gertrude Kabusimbi Kenyangi wint de Wangari Maathai prijs
Collaborative Partnership on Forests (CPF) vereren Gertrude Kabusimbi Kenyangi
15.09.2015 | Chantal van den Bossche

EWA Oeganda: Lessen over landbouw als een bedrijf
“Ik wist niet dat geld lenen de winst beïnvloedt”
14.10.2014

EWA Oeganda: "Koken is geen werk"
Nieuws van WECF’s partner AT Uganda
02.10.2014