Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Monsanto-maïs rattenstudie opnieuw gepubliceerd na nieuwe wetenschappelijke analyses

Franse onderzoeker Séralini waarschuwt voor giftige effecten van GGO's

18.04.2014 |
In 2012 publiceerde de Franse moleculair bioloog Gilles-Eric Séralini de resultaten van zijn onderzoek naar de gezondheidseffecten van genetisch gemanipuleerde maïs (GGO-maïs) en pesticides. Séralini voerde ratten twee jaar lang GGO-maïs van Monsanto; de ratten ontwikkelden  als gevolg hiervan grote tumoren. Het onderzoek leverde enorm veel kritiek op en werd onwetenschappelijk verklaard.

WECF vond dit absoluut niet terecht en reageerde op de controverse met een persbericht waarin werd gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van GGO-producten. Ook werd de regering opgeroepen tot het toepassen van het voorzorgsprincipe om onze omgeving gezond te houden. Europarlementarier Corinne Lepage noemde het schandalig dat GGO producten onvoldoende getest worden in de industrie en dat onze regeringen ons niet beschermen. WECF-directeur Sascha Gabizon voegde hieraan toe dat de regering ons recht om in een gezonde omgeving te wonen moet garanderen.

Na anderhalf jaar radiostilte gaf onderzoeker Séralini vorige maand een presentatie in Brussel. Ook heeft De Morgen, een Belgische krant, hem geïnterviewd. Hij zei vol zelfvertrouwen dat het onderzoek nogmaals wordt gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad: “We hebben honderdduizenden gegevens laten analyseren en blijkbaar is het onderzoek dan toch niet zo ondermaats”. Séralini pleitte voor betere testen van de gezondheidseffecten van genetisch gemanipuleerde producten: “Monsanto en co. houden hun testgegevens geheim en ze testen nooit langer dan drie maanden op proefdieren”.

Séralini is niet principieel tegen GGO’s  (genetisch gemanipuleerde organismen) maar wel tegen de korte, geheime testen die gebruikt worden door de industrie die niet voldoende aantonen wat de giftige effecten zijn: “Het is van een stuitende domheid om dat te blijven aanvaarden”. 

Lees het persbericht van WECF hier (in het Engels).
Lees meer over het interview met Séralini in dit artikel van Foodlog.


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF Nederland reageert op de landbouwnota van Minister Schouten: “Kringlooplandbouw is mooi, maar gaat niet samen met pesticiden”
In september presenteerde Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten haar visie op de toekomst van de Nederlandse landbouw: “Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden, Nederland als koploper in kringlooplandbouw.” Deze week werd over haar plannen voor de financiering van deze visie in de Tweede Kamer gedebatteerd.
01.11.2018

Drents water nog steeds vervuild met bestrijdingsmiddelen
Na eerder onderzoek door WECF tonen metingen van de provincie vervuiling boven de norm aan
26.09.2017

"Bestrijdingsmiddelen in beken en kanalen - Feiten over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe"
WECF Nederland publiceert rapport over bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater in Drenthe
24.03.2017 | Margriet Samwel-Mantingh

Europese Commissie neemt beslissing over EDC criteria
Geheel in tegenspraak met voorzorgsprincipe: Schandalig voorstel, aldus artsen-, vrouwen- en milieuorganisaties
16.06.2016