Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Grotere komkommers in KirgiziŽ met dank aan ecosan toiletten

Wereld Toilet Dag herinnert ons eraan dat goede sanitatie niet overal gewoon is in de wereld

18.11.2014 |
Wereld Toilet Dag (19 november) is een goed moment om stil te staan bij het feit dat 2,5 miljard mensen in de wereld geen toegang hebben tot goede sanitatie, zoals bijvoorbeeld toiletten. Dit beÔnvloedt hun gezondheid, waardigheid en veiligheid. Maar het heeft ook gevolgen voor het milieu en de sociale en economische ontwikkeling. WECF introduceerde ecosan toiletten in gebieden waar goede sanitatie ontbreekt. CAAW is een van de organisaties die ecosan toiletten promoot in Kirgizie. Kirgizische gebruikers vertellen hoe zij profiteren van deze wcís.

Een ouder Kirgizisch echtpaar uit het dorp Mangyt heeft al tien jaar een ecosan toilet naast een hun huis staan. Het was een van de eerste toiletten die gebouwd werd in het drop en het koppel is er nog steeds erg blij mee. Ze waarderen de wc vooral wanneer het regent, omdat deze een dak heeft waardoor ze droog blijven. Ook is het toilet een comfortabele plek om naar toe te gaan en het is er erg warm binnen, vertelt het echtpaar. Hun plan is om de blauwdruk van de wc te krijgen, zodat ze toiletten voor hun familieleden kunnen bouwen.
Een andere gebruiker ervaarde dat de urine dat werd opgeslagen in haar ecosan toilet een positief doel kon dienen. Ze gebruikt de urine als mest in haar tuin en op haar veld. Dit heeft geleid tot een verschil in de kwaliteit van haar planten. Ze liet ons twee komkommers zien. Een was besproeid met water en de ander met een mix van urine en water. De tweede komkommer is groter dan de eerste. De vrouw gebruikt de urine nu als mest voor twee jaar en zegt dat het geweldig is dat natuurlijk mest zo gemakkelijk voorhanden is. Ze hoeft geen chemische kunstmest van de markt te kopen. Het voordeel van het gebruik van urine als mest is ook opgemerkt door haar buren, die nu naar haar toe komen en vragen om haar urine.
Meer Nieuws

Empower Kirgizische vrouwen in het gebruik van groene technologie Ė Ondersteun hun ecologische transitie!
Een groep actieve Kirgizische vrouwen bouwt een duurzaam en eco-vriendelijk resource centrum om met kleine acties grote veranderingen te bewerkstelligen
15.01.2017

WECF is op zoek naar een Russisch sprekende vrijwilliger
WECF zoekt een student, stagiair(e) of vrijwilliger die data en facturen kan verwerken en vertalen die geproduceerd zijn door NGO-partners uit GeorgiŽ, ArmeniŽ, KirgiziŽ en Tadzjikistan
16.02.2015 | Chantal van den Bossche

Grotere komkommers in KirgiziŽ met dank aan ecosan toiletten
Wereld Toilet Dag herinnert ons eraan dat goede sanitatie niet overal gewoon is in de wereld
18.11.2014

EWA KirgiziŽ: leiderschapstrainingen en de toegang tot drinkwater
Een verhaal over WECFís partner CAAW
29.09.2014