Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


De Vagablondes halen metThe Big Chill 3150 euro op voor waterproject in Sverdlov, Armenië

Debby Gruiters en Jenda Terpstra "De Vagablondes" zijn terug van de bijzondere reis naar Tiblisi : 600 mensen meer hebben nu toegang tot (schoon) water

30.09.2015 | Ásta Verheul
Deze zomer vond een bijzondere trip plaats: Een rally voor het goede doel van Amsterdam naar Tbilisi, Georgië. In twee weken reed het damesteam ‘De Vagablondes’ 6.000 kilometer door 13 landen om geld op te halen voor het goede doel: een waterproject in Sverdlov, een arm dorp in Armenië.

Debby Gruiters (Scheveningen) en Jenda Terpstra (Amersfoort), ofwel de “Vagablondes”, vertrokken op 1 augustus richting de hoofdstad van Georgië Tbilisi. Bij de finish werd hun auto, een Mercedes 190 uit 1985, geveild. Na de terugkomst zijn wij natuurlijk erg benieuwd hoe alles is verlopen en hoe ze alles hebben ervaren.
 
Water voor Sverdlov, Armenië

Zo’n 10 teams reden mee naar Georgië tijdens ‘The Big Chill’ rally, allen om lokale goede doelen te steunen. Het damesteam koos een waterproject omdat zij beiden in de watersector werken (IRC) als fondsenwerver/media professionals. Debby Gruiters over het project: “We reden voor Sverdlov, een arm dorp in Armenië waar veel mensen geen voorzieningen hebben. Leidingen zijn vervallen of nooit aangelegd. Daar willen wij met onze bijdrage verandering in brengen.”

Waterleidingen waren al geplaatst in het berggebied maar het geval was dat  een kleine 20% van het dorp nog niet was aangesloten. Dit bleek echter een groter aantal te zijn toen de Vagablondes aankwamen in augustus:  “Hoog in de bergen heb je schoon water, de buizen daar waren al vervangen. In het dorp waren ze niet aangesloten. Dus wij hebben geld verzameld om de laatste 20% aan te sluiten. Toen we daar kwamen was het erger dan verwacht, 50% was nog niet aangesloten. Dus van de 20 families werden het ineens 50 families (ongeveer 500 mensen)”. 

 

Opbrengst

Ongeveer 2 maanden voor vertrek hebben de Vagablondes via een crowdfunding- en onlinecampagne geld opgehaald voor het waterproject in Armenië. Daarnaast was er ook een benefietavond georganiseerd in Scheveningen om geld op te halen. En de totale opbrengst? Toen ze aan kwamen in Tbilisi stond de teller op 3.000 euro. Vervolgens is de teller gestegen naar 3150 euro in totaal, tot een aantal dagen terug een extra donatie hebben ontvangen van de Pilgrimshoeve van 1000 euro. De Mercedes is nog niet verkocht maar de opbrengst daar van gaat rechtstreeks naar Sverdlov.

Een geslaagde actie? “Jazeker, met de opbrengst hebben wij rond 600 mensen kunnen helpen” zegt Jendra Terpstra. Debby Gruiters was het hier mee eens maar gaf wel toe dat er vast meer dorpen zijn die in dezelfde situatie zitten als de inwoners van Sverdlov.

 

The Big Chill rally

The Big Chill rally is mede georganiseerd door een vriend van Jenda en daarom zijn ze in dit proces terecht gekomen, maar wel de enigste vrouwen die er op kwamen. De Vagablondes waren het enigste vrouwenteam die naar Tiblisi reed. Hoe hebben ze dat ervaren? “100% mee gevallen. Was super gezellig. Mannen zijn eigenlijk verfrissend direct, en makkelijk om mee om te gaan. Zijn ook handig in auto’s repareren. Grote respect voor handige mannen”, zegt Debby Gruiters die voor een tijd in Turkije ook de enigste vrouw was omdat haar collega Jenda paspoort problemen had. Andere problemen waren minimaal. “De auto hield er wel ineens mee op... op de top van een vulkaan” vertelt Debby, “maar gelukkig heeft een mede rally rijder iets geknutseld en hij deed het weer”. De auto kwam dus wel heel aan na een bijzondere rit vanaf Amsterdam.


De meest memorabele momenten volgens de Vagablondes is de natuur en de omgevingen waar ze in terecht kwamen. Het avontuur van het rijden van het ene land naar het andere was wel een nieuwe ervaring: “je ging zo snel dat je ergens niet echt komt. Je gaat door 3 landen per dag. Dat is een hele andere ervaring voor mij” vertelt Jenda. Debby vertelt vervolgens van een ervaring op de top van een vulkaan: “Het was geweldig, dat uitzicht, die sterren zonder licht vervuiling, prachtig”.

 Toekomstige plannen

De Vagablonds kregen de vraag of de reis herhaal vatbaar is. Volgens Debby wel, zij wil graag nog een keer met the Big Rally mee rijden voor het goede doel als het door gaat. De plannen zijn nog in bespreking maar de volgende bestemming zou Kirgizië kunnen worden. “Er zit wel echt veel tijd aan” vertelt Debby, “het kan wel oplopen tot een full-time baan” om de reis voor te bereiden. Jenda is meer op zoek naar het avontuur van de rally en wil mee doen aan de Dakar naar Afrika die ook is georganiseerd door The Big Chill. De rally was voor ze allebei een hele memorabel ervaring waar ze beide van hebben geleerd, zoals minder bagage en eten mee nemen bijvoorbeeld!

De rally en de rol van WECF

De rally is georganiseerd door The Big Chill, en de organisatoren hebben heel wat evenementen voor het goede doel op hun naam staan - ze organiseerden de beroemde Amsterdam Dakar Challenge, die nu meer dan tien jaar bestaat,  en de rally naar de Noordkaap die gesponsord werd door 3FM Serious Request. Dit jaar ging de trip naar Tbilisi, Georgia. Er zijn zo’n 10 teams de uitdaging aangegaan om deze lange weg te rijden voor het goede doel. Het waterproject in Sverdlov, en de andere projecten waar teams van de rally voor reden, is van de non-profit organisatie Women in Europe for a Common Future (WECF), een internationale ontwikkelingsorganisatie.

 

Wil je meer weten over de reis bekijk de Facebook pagina: Vagablondes-Rally-for-Charity   


Meer Nieuws

De Vagablondes halen metThe Big Chill 3150 euro op voor waterproject in Sverdlov, Armenië
Debby Gruiters en Jenda Terpstra "De Vagablondes" zijn terug van de bijzondere reis naar Tiblisi : 600 mensen meer hebben nu toegang tot (schoon) water
30.09.2015 | Ásta Verheul

Benefietavond Scheveningen: Rally voor Water
Big Chill-team ‘De Vagablondes’ organiseert benefietavond op donderdag 16 juli voor waterproject van WECF in Armenië
09.07.2015 | Persbericht De Vagablondes

Zomer Rally voor Goede Doel naar Georgië: Miljoenen Europeanen nog zonder schoon drinkwater
Deze zomer vindt een bijzondere trip plaats: Een rally voor het goede doel van Amsterdam naar Tbilisi, Georgië. In twee weken rijdt damesteam ‘De Vagablondes’ 6.000 kilometer door 13 landen om geld op te halen voor het goede doel: een waterproject in een arm dorp in Armenië.
19.06.2015