Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


"De gentech lobby"

Zembla-uitzending wijst op gezondheidsrisico’s van gemanipuleerde gewassen

08.03.2015 | WECF
ZEMBLA INTERNATIONAAL zond eind februari een reportage uit van veelvuldig onderscheiden journalist Paul Moreira. Deze Franse onderzoeksjournalist volgt het spoor van de bedrijven die handelen in genetisch gemanipuleerde gewassen en de bijbehorende bestrijdingsmiddelen.

Argentinië is de afgelopen vijftien jaar een van de grootste exportlanden geworden van genetisch gemanipuleerde soja. Journalist Moreira bezoekt de landbouwgebieden in Argentinië en spreekt met bezorgde bewoners, zorgmedewerkers en artsen. Alejandro Mentaberry, topambtenaar van het Argentijnse ministerie van Wetenschap, bevestigt in de reportage dat er gezondheidsproblemen zijn in de gentechgebieden.
 
In Europa wordt de Argentijnse gensoja vooral geďmporteerd voor het diervoer. Nu gelden er nog strenge regels voor het verbouwen van gemanipuleerde gewassen. Er is echter een vrijhandelsverdrag tussen Amerika en Europa in de maak: de TAFTA/TTIP. Als multinationals t.z.t. vinden dat een land handelt in strijd met dit verdrag, kunnen ze zich wenden tot een arbitragetribunaal. Dat land moet dan mogelijk miljoenen of miljarden euro’s aan sancties betalen als hij gemanipuleerde gewassen blijft weigeren, vreest Europarlementariër Corinne Lepage.

Corinne Lepage is een van de adviseurs van WECF. Lees hier meer over haar bijdrage aan onze organisatie.

 


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

WECF reageert op commentaren onderzoeksrapport weidevogels en bestrijdingsmiddelen in Gelderland
De publicatie van ons onderzoeksrapport "Een onderzoek naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven“ heeft geleid tot een golf van publiciteit en een reactie van Minister Schouten
13.05.2019

Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland
Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen
11.05.2019

Presentatie Onderzoek naar bestrijdingsmiddelen en afname weidevogels in Gelderland
12 april 2019 presenteerden WECF en Buijs Agro-Services in het provinciehuis in Arnhem hun onderzoeksresultaten over de mogelijke relatie tussen de afname van weidevogels en de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen op veehouderijbedrijven
19.04.2019