Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Europese Commissie neemt beslissing over EDC criteria

Geheel in tegenspraak met voorzorgsprincipe: Schandalig voorstel, aldus artsen-, vrouwen- en milieuorganisaties

16.06.2016 |
Met maar liefst drie jaar vertraging presenteerde gisteren de Europese Commissie, na veel druk vanuit maatschappelijke organisaties en de politiek, eindelijk haar criteria voor het beter reguleren van hormoonverstorende stoffen. Maar die voorgestelde criteria om de volksgezondheid in Europa beter te kunnen beschermen schieten voor WECF, internationaal netwerk van vrouwen- en milieuorganisaties,  zwaar tekort. 

Hormoonverstorende stoffen zijn alomtegenwoordig zijn in consumentenproducten en voedsel. Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica, tandpasta en de groente- en fruitteelt. De stoffen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, en worden in verband gebracht met diabetes, obesitas, onvruchtbaarheid en hormoongerelateerde kankers zoals borst- en baarmoederkanker.

Vertraging
Vorige week dreigde het Europese Parlement met juridische stappen vanwege de vertraging die de regelgeving inmiddels heeft opgelopen.  Al in 2013 had de commissie de criteria al klaar moeten hebben. Vorig jaar daagden twintig lidstaten, waaronder Nederland, op initiatief van Zweden de commissie voor de rechter.  De uitspraak van het Europese Hof liet geen ruimte voor interpretatie: de criteria voor het gebruik van EDC's moesten er zo snel mogelijk komen. En die kwamen er dan ook eindelijk, op 15 juni 2016.

Schandalig compromis
WECF is erg geschrokken van het voorstel. “Een schandalig compromis“ stelt Sascha Gabizon, directeur van WECF. "De criteria zijn nu zo vastgelegd dat van de honderden hormoonverstorende stoffen maar heel erg weinig in de wetgeving terecht zullen komen.”  Via meerdere nieuwskanalen werd gisteren echter, na publicatie van de criteria, de suggestie gewekt dat de Europese Commissie bij het opstellen van de criteria de volksgezondheid voorop zou hebben gezet.  Koppen als “Brussel wil sterk bewijs” en “Brussel komt met lijst hormoonverstorende stoffen” gaven die indruk. 
Dit idee wordt gewekt door het criterium dat een stof ‘bewezen’ risicovol zou moeten zijn voor de mens. Dit is echter een achterhaalde aanpak, die allang in de bestaande Europese stoffenregelgeving is vervangen door het voorzorgsprinicpe: het feit dat een stof veilig moet zijn voor mens en milieu voordat het de markt op komt.

 “Met dit voorstel doet de Europese Commissie het tegenovergestelde van wat ze beloofd had te doen. In plaats van te staan voor de volksgezondheid en burgers – en met name kinderen -  te beschermen tegen zeer gevaarlijke stoffen zullen wij juist blootgesteld blijven aan de meerderheid van deze stoffen. Dit is een absoluut onzinnig voorstel van de Commissie, en we roepen de Nederlandse regering dan ook op hier niet mee in te stemmen“, concludeert WECF.

Lees hier het volledige persbericht


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

Mogelijk relatie tussen medicijnvervuiling en autisme
In onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in Neuroscience Letters wordt een verband gelegd tussen verontreiniging van oppervlaktewater door uitgescheiden medicijnen en autisme bij de mens. De hoofdauteur van dit onderzoek, Gaurav Kaushik, licht tijdens de Green Pharmacy conferentie in Utrecht, op 27 oktober, zijn onderzoeksbevindingen toe
26.10.2017

Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen
Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.
20.10.2017

WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiëring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen Europarlementariërs op om criteria te verwerpen
27.09.2017