Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF en haar partners stemmen vandaag voor! Doet u mee?

Al jaren werken WECF en haar partners in Oekraïne gezamenlijk aan het verdedigen van mensenrechten, aan duurzame ontwikkeling en aan de bescherming van gezondheid en milieu

06.04.2016 |
Vandaag mogen alle Nederlanders naar de stembus om voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne te stemmen.

WECF - een netwerk van ruim 150 vrouwen- en milieuorganisaties met een historische focus op West en Oost- Europa, de Kaukasus en Centraal-Azië die gezamenlijk werken aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding – werkt al jarenlang samen met Oekraïense partners en maakt veel broodnodige projecten aldaar mogelijk. Meer samenwerking met Oekraïne en haar burgers is voor WECF een vanzelfsprekendheid. Vandaar dat we een aantal van onze Oekraïense projecten met jullie delen.

In Oekraïne werkt WECF onder andere aan energie efficiëntie. Afgelopen maand heeft WECF met haar partners vijftien nieuwe projectvoorstellen aangenomen in het kader van het CLEEN-project. Dit project staat voor het ‘civil society local energy efficiency network’-project en wordt financieel ondersteund door de Europese Unie als een instrument voor het Europese nabuurschap- en partnerbeleid. Het algemene doel van dit project is om de capaciteiten van organisaties uit het maatschappelijk middenveld met betrekking tot energie efficiëntie te vergroten, waarbij de intensieve samenwerking tussen lokale autoriteiten en het opzetten van een regionaal samenwerkingsverband een sterk component is. Van de vijftien aangenomen projectvoorstellen waren er maar liefst vijf van Oekraïense makelaardij!

Naast de energie efficiëntie in het CLEEN-project, werken WECF en haar partners ook hard aan de diversificatie van energiebronnen in Oekraïne. In Oekraïne zijn veel burgers op het platteland afhankelijk van de ‘vieze’ en instabiele energiebronnen uit Kiev. Met het project ‘Switch to the Sun – Live in comfort’ – welke gefinancierd wordt door zowel de Europese Unie als de Nederlandse overheid – probeert WECF met behulp van zonne-energie hier een verandering in te brengen. Afgelopen maand heeft WECF, in samenwerking met haar lokale partners, een nieuwe trainingsmodule voor de bouw, het gebruik, het onderhoud en het beheer van warmwaterinstallaties op zonne-energie gepubliceerd. Deze module is essentieel voor het project omdat het er voor zorgt dat er meer burgers ter plaatsen opgeleid worden om de installaties zelf te onderhouden. WECF draagt er in het bijzonder zorg voor dat deze trainingen open zijn voor iedereen, ook voor vrouwen. Met dit project wil WECF bewerkstelligen dat de lokale bevolking in Oekraïne zelf haar schone energiehuishouding kan opzetten en onderhouden.

WECF’s projecten in Oekraïne laten zien dat de lokale bevolking in Oekraïne belang heeft bij samenwerking met Europese instanties.

Afgelopen november werd er aldaar een internationale energie conferentie georganiseerd. Hierbij werd het ‘Switch to the Sun – Live in comfort’ project als voorbeeld gebruikt dat deze bijdragen aan het welzijn en de welvaart van de alle lokale bevolkingsgroepen in Oekraïne. Tevens bleek uit de conferentie dat meer van dergelijke projecten en samenwerkingsverbanden zeer welkom en in grote mate nodig zijn voor de ontwikkeling van het gehele land.Meer Nieuws

WECF en haar partners stemmen vandaag voor! Doet u mee?
Al jaren werken WECF en haar partners in Oekraïne gezamenlijk aan het verdedigen van mensenrechten, aan duurzame ontwikkeling en aan de bescherming van gezondheid en milieu
06.04.2016

WECF is trots: ons energieproject is genomineerd voor prestigieuze EUSEW Award
WECF’s project wordt gerekend tot top 10 beste energieprojecten en laat honderden deelnemers achter zich
15.06.2015 | Chantal van den Bossche