Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Europese Commissie tekent strategische partnerschapsovereenkomst met WECF in een alliantie van vijf internationale vrouwennetwerken

DEVCO start 5 jaar durende partnerschap met een coalitie van 5 wereldwijde & regionale vrouwennetwerken voor het implementeren van de Global Goals

21.03.2016 |
EC Commissaris Neven Mimica (links) voor ontwikkelingssamenwerking tekent 5 jarige Framework Partnershipmet wECF directeur Sascha Gabizon en WEP directeur Priscilla Achakpa

Op 18 maart 2016 heeft  de afdeling Ontwikkelingssamenwerking van de Europese Commissie (DEVCO) een vijfjarig partnerschapsovereenkomst met de International Women’s Alliance 2030 gesloten om de implementatie van de Sustainable Development Goals (SDGs) te waarborgen.

De International Women’s Alliance 2030 is een coalitie van vijf mondiale en regionale vrouwennetwerken (WECF International, Women Environmental Programme , Global Forest Coalition, Gender and Water Alliance, and Asia Pacific Forum on Women, Law and Development). Deze vrouwenorganisaties maakten sinds het ontstaan van de Women’s Major Group in 1992 deel uit van het internationale duurzame ontwikkelingsproces. WECF was namens deze alliantie aanwezig en was vereerd en verheugd om het contract te ondertekenen.

De Europese Commissie heeft dit contract getekend als onderdeel van het EU Partnership Agreement 2016 – 2020 welke als doel heeft om samenwerking met vrouwenorganisaties over de hele wereld op de lange termijn mogelijk te maken waarbij verschillende activiteiten  met speciale aandacht voor de implementatie van de SDGs aangemoedigd worden. Hierbij is het SDG 17 leidend geweest voor de Commissie, aangezien dit doel streeft naar een herontwikkeling van de mondiale partnerschappen voor duurzame ontwikkelen en het tevens de kracht van civil society onderschrijft. De overeenkomst is er een uit een reeks van 21 en is persoonlijk getekend door Commissaris Neven Mimica.

Het doel van dit nieuwe project is om de Agenda 2030 te implementeren waarbij het zwaartepunt ligt bij gendergelijkheid (SDG 5) en de mitigatie van klimaatverandering (MDG 13) op het gebied van: water en afvalwater, energie, voedsel, duurzame consumptie en productie, bosbeheer en de afname van de impact van klimaatveranderingen.

Naar aanleiding van het ondertekenen van dit strategische partnerschapsovereenkomst met de EU stelt WECF directeur Sascha Gabizon: “Ondanks vijftig jaar zwoegen en de significante ontwikkeling van internationale instrumenten en mechanismen voor het bevorderen van vrouwenrechten, staat de mensenrechtensituatie van vrouwen in veel landen stil. In sommige gevallen wordt deze situatie zelfs grimmiger. Bijvoorbeeld; minder dan twee landen ter wereld kennen een gelijke verdeling van mannen en vrouwen in hun nationale parlementen, op mondiaal niveau zijn 75% van de vrouwen verantwoordelijk voor onbetaald werk en nog steeds bezitten vrouwen over minder land en minder eigendommen dan mannen. De SDGs erkennen de mensenrechten,  waardigheid en volledige deelname in besluitvormingsprocessen voor vrouwen. Bovendien zien de SDGs deze zaken als een voorwaarde voor het behalen van duurzame ontwikkeling voor iedereen.”


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

Winnaars subsidieregeling "MAAK EUROPA DUURZAAM VOOR IEDEREEN"
De winnaars zijn bekend. WECF Nederland mocht 3 projectsubsidies verlenen aan lokale groepen die werken aan de uitvoering van en bewustwording over de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelen
04.06.2019

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliën, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

#HerstoryofChange: Het belang van de internationale vrouwenbeweging
WECF organiseerde ook dit jaar weer een workshop tijdens de Afrikadag in het KIT, Amsterdam
19.03.2019