Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Geldelijk gewin boven onze volksgezondheid

WECF ondertekent samen met 65 maatschappelijk organisaties brief aan voorzitter Europees Parlement over TTIP

07.07.2016 |
WECF en meer dan 65 maatschappelijke organisaties hebben vandaag een brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. De organisaties maken zich zorgen over de wet- en regelgeving rondom schadelijke stoffen, zoals die te vinden is in de voorlopige versie van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS, TTIP.

De organisaties stellen dat de Europese Commissie de kritische punten uit een resolutie van vorig jaar, waarin een hervorming van het akkoord voorgesteld werd, links heeft laten liggen. De brief "TTIP: Private Profit versus Public Health - remove chemicals from the EU-US trade talks" is vandaag, 7 juli, verstuurd, voor de 14e onderhandelingsronde in Brussel op 11 juli zal starten.

Met de brief wordt voorzitter Schulz opgeroepen om de Europese Commissie eraan te herinneren dat zij de aanbevelingen van het Europees Parlement in acht moet nemen. De Commissie heeft nagelaten de aanbevelingen van het Europees Parlement te respecteren en daarbij niet het verschil tussen de Europese en Amerikaanse regelgeving ten aanzien van schadelijke stoffen te erkennen. In de EU gelden strenge regels, vervat in de regelgeving REACH. En deze worden nu bedreigd door een mogelijk TTIP. Alleen al in de EU staan 80 soorten, in de VS toegestane, pesticides op de verboden lijst. Ook heeft de Amerikaanse overheid er bij de EU op aangedrongen om geen vergaande maatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen tegen de gezondheidsrisico's van hormoonverstorende stoffen, oftewel EDC's (Endocrine Disruptors).

Lees hier de brief van de 65 organisaties aan EP voorzitter Schulz
Lees hier de 2015 TTIP resolutie van het Europees Parlement


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

Mogelijk relatie tussen medicijnvervuiling en autisme
In onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in Neuroscience Letters wordt een verband gelegd tussen verontreiniging van oppervlaktewater door uitgescheiden medicijnen en autisme bij de mens. De hoofdauteur van dit onderzoek, Gaurav Kaushik, licht tijdens de Green Pharmacy conferentie in Utrecht, op 27 oktober, zijn onderzoeksbevindingen toe
26.10.2017

Green Pharmacy: nu maatregelen nodig om vervuiling door medicijnen aan banden te leggen
Vrijdag 27 Oktober vindt de Green Pharmacy Conference 2017 plaats, georganiseerd door de VVM en Huize Aarde, in samenwerking met o.a. WECF en HCWH.
20.10.2017

WECF verwelkomt het veto van het European Parlement voor gebrekkige en onwettige EDC criteria.
Het Europese Parlement heeft de gebrekkige criteria die waren voorgesteld door de Europese Commissie voor de definiŽring van hormoonverstorende stoffen (EDCs) afgewezen. De stemming vond plaats op 4 oktober.
09.10.2017

EU stemming over criteria hormoonverstorende stoffen: gezondheid en milieu in gevaar
WECF, Wemos, HEAL en Gezinsbond roepen EuroparlementariŽrs op om criteria te verwerpen
27.09.2017