Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


WECF partner Nadezjda Koetepova geportretteerd in documentaire City 40

Nadezjda Koetepova, WECF grondlegster, advocate en milieu-activiste, is vanaf vrijdag 24 maart te zien in documentaire City 40 tijdens Movies that Matter Film Festival in Den Haag

20.03.2017 | WECF nieuws
Op vrijdag 24 maart begint het Movies that Matter Festival in Den Haag. Niet zomaar een filmfestival: een week lang kun je genieten van bijzondere films en documentaires, debatten en talkshows over mensenrechten. Amnesty International heeft een eigen programma op dit festival: A Matter of ACT, met dit jaar negen indrukwekkende films over moedige mensenrechtenactivisten. Nadezjda is één van hen.

Stad nummer 40 was een geheime kernwapenstad in Rusland die officieel niet bestond: de stad was niet te vinden op landkaarten en de bewoners bestonden officieel niet. Duizenden mensen leefden achter hekken met bewakers, op zwaar vervuilde grond. Voor deze documentaire werden cameramensen en apparatuur de stad in gesmokkeld om in het geheim te filmen. Advocaat en activiste Nadezdha Kutepova zet zich voor hen in. Niet zonder gevolgen: vanwege intimidaties en bedreigingen zag zij zich genoodzaakt Rusland te ontvluchten.

 Nadezjda, lid van WECF's International Advisory Board en een van de grondlegster van het vrouwen- en milieunetwerk, kreeg in 2016 officieel politiek asiel in Frankrijk. Kutepova vluchtte met haar drie kinderen in juli 2015 naar Frankrijk nadat de Russische autoriteiten haar organisatie "Planeta Nadezhd" op de zwarte lijst hadden gezet.

Lees hier het volledige verhaal van haar vlucht.


Meer Nieuws

Sustainable Development Goals

Nieuw SDG10 rapport over groeiende ongelijkheid
“Hoewel Nederland bovengemiddeld scoort zijn er zorgen over groeiende en bestaande ongelijkheden, bijvoorbeeld in het onderwijs en op het gebied van vrouwenemancipatie”.
19.06.2019

"De kracht van de coöperatie - Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie
WECF benadrukt in haar nieuwe publicatie het belang van lokale initiatieven in de omslag naar duurzame energie: Uit de Utrechtse ervaringen kunnen lessen getrokken worden die relevant kunnen zijn voor andere steden en dorpen, maar ook voor lokale coöperaties in andere landen, zoals Georgië.
20.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

Klimaattop Katowice: hoog tijd om wakker te worden
Terwijl wij in het Noorden van de wereld klagen over te warme zomers, is klimaatverandering in andere delen van de wereld al een zaak van leven en dood.
28.12.2018