Please check out the new WECF website on wecf.org/nl

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


EU en Europese overheden subsidiëren fossiele brandstof industrie met 112 miljard per jaar

Hoe gaat de EU voldoen aan de belofte om in 2020 geen subsidies aan de fossiele brandstof industrie meer te geven?

28.09.2017 |
Het Overseas Development Institute en het Climate Action Network hebben een rapport gepubliceerd over de subsidies aan de fossiele brandstof industrie van 11 Europese overheden en de EU in de periode 2014-2016. De steun van de EU en haar lidstaten aan de fossiele brandstof industrie komt neer op €112 miljard per jaar. Tegelijkertijd hebben de EU en haar lidstaten beloofd om subsidies aan milieuschadende industrieën uit te faseren in 2020. 

De transport sector is hoofdontvanger van deze subsidies, en ontvangt €49 miljard aan subsidies, 44% van het totaal. Deze subsidies hebben de vorm van fiscale ondersteuning, publieke financiering en investering van overheidsbedrijven. De kolenindustrie, de meest vervuilende van allemaal, ontvangt nog steeds €2 miljard per jaar. 

De Nederlandse overheid doet hier ook aan mee, en steunt de fossiele industrie met zo'n €7,6 miljard per jaar. Dit tegenover de €0.08 miljard uitgetrokken voor klimaat & duurzaamheid in 2016 (begrotingsstaat 2016). 

Deze subsidies vormen het toekomstige energie landsschap van Europa. Infrastructuur blijft gefocust op fossiele industrie en als een indirect resultaat gaat er ook minder geld naar de schone energiesector. 

Overheidssubsidies zijn een goede manier om energie productie en consumptie in goede banen te leiden, en zou daarom een belangrijkere rol moeten spelen in Europa's bredere economische, sociale en milieu doelen.

Lees hier het gehele rapport van the Overseas Development Institute en CAN

 


Meer Nieuws

Dinsdag 22 januari bood een delegatie namens 31 organisaties Petitie Brede Welvaart 2019-2030 aan aan Tweede Kamercommissie Economische Zaken & Klimaat.
"Wij vragen in het bijzonder aandacht voor de rol van vrouwen. Hun potentieel om de strijd tegen klimaatverandering, milieuvervuiling en aantasting van de biodiversiteit tegen te gaan wordt nog onvoldoende benut"
24.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018

Uitnodiging: 'Nederland in de volgende versnelling - Adopteer een SDG Live' 27 september
WECF organiseert samen met Building Change ´Nederland in de volgende versnelling´ op 27 september in In het Koorenhuis, Den Haag, om de balans op te maken van de Nederlandse SDG inzet. Wees erbij en laat horen wat jij vindt dat er beter kan om de realisatie van de SDG's in en vanuit Nederland een stap dichterbij te brengen!
14.08.2018

Themamiddag: Groen in de Stad
Samen met Partners voor een Gezond Leefmilieu (PGL) organiseerde WECF op 24 november een themamiddag over groen in de stad.
26.11.2017

Petitie Duurzaam Regeerakkoord Ondertekend door WECF  
Om de Agenda 2030 te realiseren is het van belang dat de SDG's voorop worden gesteld in het politieke beleid. Daarom hebben de organisaties Partos en de Groene Zaak het initiatief genomen voor een publieke oproep aan de om de SDG's op te nemen in het regeerakkoord. Meer dan 400 bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben hieraan gehoor gegeven, waaronder WECF. 
17.05.2017