Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


Eerbetuiging aan alle vrouwen die hun leven op het spel zetten voor vrouwen en natuurrechten

Women Human Rights and Environmental Defenders (WHRDs) Resist

14.11.2017 |
Met het doel om hen, die voortdurend hun leven op het spel zetten tijdens hun werk om vrouwen rechten te bevorderen en het milieu te beschermen, te honoreren organiseert het Women’s Gender Constituency (WGC) een huldebetuiging tijdens COP23.

Sinds het begin van de 2030 Agenda en het Parijs verdrag, hebben honderden vrouwelijke mensen rechten en milieu beschermers (WHREDs) te maken gehad met onderdrukking, vervolging, bedreigingen, intimidatie, en zelfs moord. Nog dit jaar, overleefde de dochter van Berta Cáceres (een Hondurese feministische activist, milieu/mensen rechten voorvechter en leider van de inheemse Lenca community, helaas vermoord bij de milities in haar land vorig jaar) een moordpoging. 

We organiseren dit evenement om het werk van WHRDs te eren en herinneren, maar ook om wereldwijd het bewustzijn voor vrouwenrechten activisten te vergrootten. Om de internationale gemeenschap op te roepen om zich te verplichten tot de erkenning en bescherming van WHRDs en hun mensenrechten, as legitieme en essentiële actoren, en kernuitvoerenden van het Parijs verdrag. Zodat staten de essentiële rol van WHRDs niet alleen herkennen in het bevorderen van SDG Goal 5, maar ook in alle aspecten van klimaatverandering oplossingen, en in alle domeinen van het framework van de Climate Conference. 

Dit  zijn een paar van de vrouwen die zullen worden herdacht:

1. Jessybel Sanchez, The Philippines 

2. Maria Myrna Cayag, The Philippines 

3. Nelly Amaya Perez, Columbia 

4. Gloria Capitan, The Philippines 

5. Teresita Navacilla, The Philippines 

6. Ana-Marie Didgaynon Aumada, The Philippines 

7. Diane Asero, The Philippines 

8. Berta Caceres, Honduras 

9. Lesbia Yaneth Urquía, Honduras 

10. Nilce de Souza Magalhães, Brazil 

11. Maricela Tombé, Columbia 

12. Anibal Coronado, Columbia 

13. Yoryanis Isabel Bernal Varela, Columbia 

14. Ruth Alicia Lopez Guisao, Columbia 

15. Meztli Omixochitl Sarabia, Mexico 

16. Manuelita Cumba Mascariñas-Green, The Philippines 

17. Salwa Bughaighis, Libya 

18. Sabeen Mahmud, Pakistan 

Ondanks dat er meer en meer aandacht komt voor het geweld en de overtredingen van hun rechten die WHRDs wereldwijd ondergaan, en een groter bewustzijn van de noodzaak om hen te beschermen, laten rapporten zien dat het geweld tegen WHRDs nog steeds stijgt in alle regio’s van de wereld. Militarizatie, conflicten over grondstoffen, en alle soorten van religieus fundamentalisme en culturele extremen zijn factoren in de groeiende onderdrukking van vrouwen die opkomen voor hun rechten en voor de rechten van hun gemeenschappen.

In alleen al 2016 en 2017 hebben wereldwijd honderden WHRDs (zie WHRDIC’s verklaring hier onder) meer repressie en onderdrukking van staat en niet staat actors in hun werk ervaren; zijn wetten die vrijheid van meningsuiting limiteren verergerd, en zijn geweld, bedreigingen, intimidatie en moord nog steeds gemeengoed. 

OVER WGC

Het Women and Gender Constituency (WGC) is een van de negen stakeholder groepen van de United Nations Framework Convention on Climate Change. Opericht in 2009, bestaat WGC nu uit 27 vrouwen en milieu organisaties, die er alles aan doen om de stemmen van vrouwen en hun rechten te verankeren in alle processen en resultaten van het UNFCCC Framework, voor een duurzame en rechtvaardige toekomst, zo dat gendergelijkheid en vrouwen mensrechten centraal zijn in de voortdurende discussies. 

 

   


Meer Nieuws

Eerste Gender Action Plan (GAP) ooit aangenomen op COP23
Na alle toewijding en harde werk van de Women & Gender Constituency (WGC) om het Gender Action Plan (GAP) op de agenda van beleidsmakers op de COP23 te brengen, kunnen we nu eindelijk het goede nieuws brengen dat het eerste GAP ooit is aangenomen op de COP23.
15.11.2017

Eerbetuiging aan alle vrouwen die hun leven op het spel zetten voor vrouwen en natuurrechten
Women Human Rights and Environmental Defenders (WHRDs) Resist
14.11.2017

Feministen eisen een gender rechtvaardige transitie COP23
Deze eisen bevorderen een gender rechtvaardige transitie weg van fossiele brandstoffen
13.11.2017