Please check out the new WECF website on wecf.org!

Stay here to browse our website archive (2004-2019).

WECF International

WECF Deutschland

WECF France

Facebook

Twitter

YouTube


ADHD en lager IQ mogelijk gevolg schadelijke stoffen in huis

Schadelijke stoffen kunnen schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van kinderen, zo blijkt uit het rapport No Brainer van de Britse organisatie ChemTrust

10.03.2017 |
Schadelijke stoffen, waaronder de hormoonverstorende stoffen BPA (Bisfenol A) en ftalaten, in voedselverpakkingen en consumentengoederen, kunnen schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van kinderen. Zo blijkt uit het recent verschenen rapport: ĎNo Brainer ĖThe Impact of chemicals on childrenís brain development: a cause of concern and a need for actioní van de Britse organisatie CHEM Trust.

Veiligheid van schadelijke chemicaliŽn moet beter worden getest

In het rapport focust CHEM Trust zich op chemicaliŽn die gebruikt worden in huishoudens, scholen en kantoren. Hierbij wordt benadrukt dat de schadelijke effecten van dergelijke materialen te vermijden zijn Ė wat nodig is, aangezien de stoffen onder andere kunnen leiden tot ADHD en een lager IQ bij kinderen.

Kinderen staan voortdurend in contact met verschillende chemicaliŽn die cumulatief tot ernstige gevolgen kunnen leiden. Toxicoloog Majorie van Duursen van de Universiteit Utrecht vindt het dan ook onbegrijpelijk dat chemische stoffen nauwelijks worden getest op mogelijke effecten op de hersenontwikkeling: ďHet rapport van CHEM Trust benadrukt dat chemicaliŽn beter getest moeten worden en dat er betere beschermende wetgeving moet komen. Zolang we dat niet hebben zijn we ťťn groot experiment met de hersenen van onze kinderen aan het doen,Ē zegt van Duursen. Ook andere wetenschappers, zoals professor Barbara Demeneix en professor Philippe Grandjean ondersteunen de resultaten van het CHEM Trust rapport: ďDe mate van chemische blootstelling is momenteel ongekend, evenals veelzijdig, alom aanwezig en vindt al plaats vanaf de conceptie,Ē aldus Demeneix.

Aanbevelingen

Om het probleem aan te pakken doet CHEM Trust in het rapport verschillende aanbevelingen voor beleidsverbetering, waaronder snelle actie voor verbod op schadelijke chemicaliŽn, en de garantie dat bij alle tests op veiligheid van chemicaliŽn ook rekening wordt gehouden met de mogelijke gevolgen voor hersenontwikkeling.

Het volledige rapport van CHEM Trust is hier te downloaden.

Save

Save

Save

Save

Save


Meer Nieuws

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
Deze week werd de nieuwe overheidswebsite Waarzitwatin gepresenteerd. WECF verwelkomt transparantie over chemicaliŽn, maar ziet de nieuwe overheidswebsite vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.
22.05.2019

WECF brengt Ecofeministische Kieswijzer #ecofeministscorecard
Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.
18.05.2019

Overzicht stand van zaken onderzoek weidevogels Gelderland
Na presentatie onderzoeksresultaten ontstak mediastorm, gevolgd door kamervragen
11.05.2019

Chemische industrie bij woonwijk Zaltbommel. Is er een duurzame oplossing?
Comitť Bezorgde Burgers Zaltbommel organiseert bijeenkomst over risico's chemische industrie dichtbij de bebouwde kom
09.01.2019

'Samen naar een Schoon Klimaat' in Den Haag
Afgelopen maandag organiseerde WECF een bijeenkomst in samenwerking met Building Change, in het kader van hun 'Adopteer een SDG' campagne, waarbij we tot goede aanbevelingen kwamen richting Tweede Kamerleden voor meer Nederlandse inzet voor een schoon klimaat.
22.11.2018